Controle vaststellingsovereenkomst op 35 punten
€500
Bij ontslag ontvangen werknemers vaak een vaststellingsovereenkomst (VSO) van hun werkgever. Het is belangrijk om deze overeenkomst juridisch te laten controleren. Als werknemer wil je bijvoorbeeld niet het risico lopen dat je geen of te laat WW-uitkering krijgt of dat de ontslagvergoeding te laag is. Ook is het niet wenselijk dat achteraf discussies kunnen ontstaan over de afspraken in de overeenkomst. Arbeidsadvocaat.nl biedt een controle van de vaststellingsovereenkomst door een arbeidsrecht advocaat op 35 punten aan. Zo weet je zeker dat deze juridisch in orde is.
Upload hieronder jouw vaststellingsovereenkomst en ontvang binnen 48 uur een uitgebreid en duidelijk rapport. Hierin wordt uitgelegd op welke onderdelen de vaststellingsovereenkomst nog aangepast moet worden en waar je rekening mee moet houden. De kosten van de controle van jouw vaststellingsovereenkomst en het opstellen van het rapport bedragen € 500 exclusief btw. In meer dan 75% van de gevallen betaalt jouw werkgever voor deze kosten. Vaststellingsovereenkomsten bevatten meestal al een budget voor juridisch advies. Als dit niet het geval is, dan kun je hierom vragen.
Stap 1
VUL JOUW GEGEVENS IN
Stap 2
UPLOAD JOUW VASTSTELLINGSOVEREENKOMST
Stap 3
JE ONTVANGT EEN OPDRACHTBEVESTIGING
Stap 4
BINNEN 48 UUR ONTVANG JE EEN UITGEBREID RAPPORT
Stap 5
GA ZELF HET GESPREK MET JE WERKGEVER AAN OF SCHAKEL ARBEIDSADVOCAAT.NL IN VOOR DE ONDERHANDELINGEN
Veelgestelde vragen
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een beëindigingsovereenkomst als deze ziet op het met wederzijds goedvinden beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Beide termen worden in het normale taalgebruik vaak door elkaar gebruikt en verwijzen meestal naar dezelfde soort overeenkomst. Met een vaststellingsovereenkomst kunnen echter ook in andere situaties afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld als sprake is van een discussie over een concurrentiebeding. De 35 punten controle van een vaststellingsovereenkomst is bedoeld voor vaststellingsovereenkomsten die zien op de beëindiging van een arbeidsovereenkomst.
Wat is de 35 punten controle en waarom is deze belangrijk?
De 35 punten controle is een juridische controle door een arbeidsrecht advocaat op de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Deze controle is belangrijk om ervoor te zorgen dat de overeenkomst juridisch correct is, en om te voorkomen dat werknemers risico’s lopen, zoals het verliezen van hun WW-uitkering.
Wat als mijn werkgever de kosten voor de controle niet vergoed?
Als je werkgever deze kosten nog niet standaard vergoedt, kun je deze vragen om alsnog een vergoeding op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. In onze ervaring vergoeden werkgevers in meer dan 75% van de gevallen de kosten van de controle van de vaststellingsovereenkomst of de kosten voor juridische bijstand.
Kan Arbeidsadvocaat.nl mij ook helpen met onderhandelen?
Ja, wij kunnen jou ook ondersteunen bij het onderhandelen met je werkgever om tot een betere vaststellingsovereenkomst te komen. Ook zijn wij gespecialiseerd in het in rechte opkomen voor jouw belangen. Neem vrijblijvend contact op om jouw zaak te bespreken.
Ben ik verplicht om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst?
Nee, je bent niet verplicht om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen als je dat niet wilt. Zo’n overeenkomst berust op vrijwilligheid: zonder jouw instemming kan de werkgever de arbeidsovereenkomst niet beëindigen met wederzijds goedvinden. Als je het voorstel niet accepteert, moet de werkgever eventueel een ontslagprocedure starten via het UWV of de kantonrechter om je contract te beëindigen. Je mag een aanbod dus weigeren en daarmee heb je een sterke onderhandelingspositie. Teken alleen als de uiteindelijke afspraken echt gunstig en acceptabel voor jou zijn (bij twijfel kun je altijd juridisch advies inwinnen).
Heb ik recht op een transitievergoeding of ontslagvergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst heb je volgens de wet niet automatisch recht op de transitievergoeding. Dat komt doordat het ontslag in onderling overleg gebeurt; de transitievergoeding is wettelijk alleen verplicht bij ontslag op initiatief van de werkgever. In de praktijk wordt echter vrijwel altijd een ontslagvergoeding afgesproken in de VSO. Meestal stelt de werkgever ten minste de wettelijke transitievergoeding voor als vertrekvergoeding, zodat jij bereid bent akkoord te gaan. Vaak kun je zelfs een hogere vergoeding bedingen, afhankelijk van de omstandigheden. Het is dus gebruikelijk dat je bij een vaststellingsovereenkomst minimaal de transitievergoeding of vergelijkbare ontslagvergoeding meekrijgt, ook al is het formeel geen recht.
Behoud ik recht op een WW-uitkering na een vaststellingsovereenkomst?
Je behoudt recht op een WW-uitkering indien de vaststellingsovereenkomst correct is opgesteld. Het is onder meer belangrijk dat het ontslag niet jouw schuld is en dat dit duidelijk zo in de overeenkomst staat (bijvoorbeeld dat de beëindiging plaatsvindt wegens een neutrale reden of op initiatief van de werkgever). Ook moet de wettelijke of contractuele opzegtermijn in acht zijn genomen bij het bepalen van de einddatum in de VSO. Let op: als de vaststellingsovereenkomst niet goed is geformuleerd, loop je het risico dat het UWV je WW-uitkering weigert of uitstelt. Laat de overeenkomst dus altijd even checken.
Hoe lang is de bedenktijd na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst?
Na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst heb je als werknemer een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen mag je schriftelijk aan je werkgever laten weten dat je wilt terugkomen op je beslissing (dit heet het herroepingsrecht). Je hoeft daarvoor geen reden op te geven; een simpele verklaring dat je de overeenkomst ontbindt is voldoende, mits de werkgever die binnen 14 dagen ontvangt. Let op: heeft je werkgever bij de ondertekening niet schriftelijk gewezen op jouw bedenktijd? Dan wordt de bedenktijd verlengd naar 21 dagen. Herroep je de vaststellingsovereenkomst binnen de bedenktijd, dan vervalt de overeenkomst en blijft je arbeidsovereenkomst gewoon in stand alsof je niet had getekend.
Welke onderwerpen moeten in een vaststellingsovereenkomst staan?
Een goede vaststellingsovereenkomst bevat in elk geval de volgende belangrijke onderdelen:
- Einddatum en opzegtermijn: De datum waarop het dienstverband eindigt. Deze moet overeenkomen met de wettelijke of contractuele opzegtermijn, zodat je WW-uitkering veiliggesteld is.
- Reden van beëindiging: De reden voor het ontslag, bij voorkeur neutraal geformuleerd (verstoorde relatie of bijvoorbeeld een bedrijfseconomische reden). Zo blijkt dat het ontslag niet aan jou te wijten is.
- Ontslagvergoeding / transitievergoeding: De vergoeding die je meekrijgt bij ontslag. Meestal wordt ten minste de wettelijke transitievergoeding opgenomen, of een hogere ontslagvergoeding indien overeengekomen.
- Vakantiedagen en vakantiegeld: Afspraken over uitbetaling van openstaande vakantiedagen en eventueel vakantiegeld (en andere openstaande looncomponenten zoals een bonus of overuren).
- Concurrentiebeding (en overige bedingen): Vermelding of een eventueel concurrentiebeding blijft gelden of (deels) vervalt, en afspraken over andere bijzondere clausules uit je contract (zoals een relatiebeding of geheimhoudingsbeding).
- Juridische kosten: Of en tot welk bedrag de werkgever bijdraagt aan jouw juridische kosten voor het laten controleren van de overeenkomst.
- Finale kwijting: Een bepaling dat na uitvoering van de vaststellingsovereenkomst geen van beide partijen nog iets van de ander kan eisen. Hiermee sluiten jullie de arbeidsrelatie definitief af.
Wat betekent finale kwijting in de beëindigingsovereenkomst?
Finale kwijting houdt in dat werkgever en werknemer na uitvoering van de vaststellingsovereenkomst niets meer van elkaar kunnen vorderen. In vrijwel elke beëindigingsovereenkomst staat zo’n finaal kwijtingsbeding aan het einde. Daarmee spreken beide partijen af dat alle openstaande rechten en verplichtingen over en weer zijn afgehandeld. Na betaling van de afgesproken ontslagvergoeding en het uitkeren van andere posten (zoals vakantiegeld of bonussen) kunnen jullie elkaar niet langer aansprakelijk stellen. Finale kwijting zorgt dus voor een (in beginsel) definitieve en duidelijke afwikkeling van de arbeidsrelatie, zonder dat later nog claims kunnen ontstaan.
Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen als ik ziek ben?
Hoewel het mogelijk is om een vaststellingsovereenkomst te sluiten terwijl je ziek bent, is dit meestal af te raden. Tijdens de eerste twee ziektejaren geldt immers in veel gevallen een opzegverbod: je werkgever kan je dan niet ontslaan tijdens ziekte, tenzij jij zelf instemt via een vaststellingsovereenkomst. Ga je ziek uit dienst, dan heb je geen recht op een Ziektewetuitkering van UWV omdat je vrijwillig het ontslag bent aangegaan. Ook heb je geen in principe geen recht op een Werkloosheidsuitkering omdat je niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt. Je loopt dan dus het risico zonder inkomen te zitten terwijl je nog ziek bent. Vaak is het verstandiger om pas een beëindigingsovereenkomst te tekenen als je (bijna) hersteld bent, of om speciale afspraken te maken die jouw inkomen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een pro forma ontbindingsprocedure waardoor wel aanspraak kan bestaan op een Ziektewetuitkering. Laat je in ieder geval goed informeren als je tijdens ziekte een VSO overweegt, zodat je precies weet wat de gevolgen zijn.
Kan ik onderhandelen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst?
Ja, vrijwel alle vaststellingsovereenkomsten zijn onderhandelbaar. Zie het eerste voorstel van je werkgever als een startpunt: je kunt proberen de voorwaarden voor jou te verbeteren. Veel voorkomende onderhandelingspunten zijn bijvoorbeeld een hogere ontslagvergoeding, een gunstigere einddatum (bijvoorbeeld doorbetaling van salaris voor een langere periode), vrijstelling van werk tijdens de opzegtermijn, een positief getuigschrift of het schrappen/versoepelen van een concurrentiebeding. Je staat vrij sterk, want de werkgever heeft jouw instemming nodig voor ontslag met wederzijds goedvinden. Het loont dus zeker om te onderhandelen – vaak is de werkgever bereid tegemoet te komen om tot een akkoord te komen.
Wat gebeurt er met openstaande vakantiedagen en vakantiegeld bij ontslag met wederzijds goedvinden?
Ongebruikte vakantiedagen en opgebouwd vakantiegeld moeten in principe bij het einde van je dienstverband worden uitbetaald. In de vaststellingsovereenkomst wordt daarom meestal vermeld hoeveel vakantiedagen je nog hebt en dat deze uitbetaald zullen worden bij de eindafrekening. Bij een lange periode van vrijstelling van werk kan het zijn dat de werkgever geen verlofsaldo wil uitbetalen. Ook je vakantiegeld (meestal 8% van je loon) dat je tot de einddatum hebt opgebouwd, ontvang je gewoon. Hetzelfde geldt voor andere eventueel openstaande aanspraken, zoals een bonus of overuren: ook die horen te worden afgerekend. Het is belangrijk dat in de overeenkomst duidelijk wordt vastgelegd dat al dit openstaande tegoed aan jou wordt uitbetaald, zodat je niets misloopt.
Hoe zit het met mijn concurrentiebeding bij een vaststellingsovereenkomst?
Heb je een concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst, dan blijft dit in principe van kracht ook als je via een vaststellingsovereenkomst vertrekt – tenzij je andere afspraken maakt. Het is daarom verstandig om in de VSO expliciet op te nemen wat er met het concurrentiebeding gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat (delen van) het beding komen te vervallen of dat de duur/omvang wordt beperkt, zodat je makkelijker een nieuwe baan kunt aannemen. Veel werkgevers zijn bereid het concurrentiebeding te laten vallen of te versoepelen bij ontslag met wederzijds goedvinden, zeker als je niet naar een directe concurrent gaat. Staat er niets over het beding in de vaststellingsovereenkomst, dan moet je ervan uitgaan dat het originele concurrentiebeding blijft gelden zoals in je arbeidsovereenkomst.
Worden mijn juridische kosten vergoed als ik de vaststellingsovereenkomst laat controleren?
Ja, in veel gevallen wel. In de vaststellingsovereenkomst staat vaak een clausule dat de werkgever (een deel van) de kosten van juridisch advies voor jou vergoedt. Werkgevers bieden bijvoorbeeld een bedrag (meestal tussen de € 500 en € 1.000 exclusief btw) aan waarmee je een jurist of advocaat kunt inschakelen. Daarmee kun je de VSO dus vrijwel gratis laten controleren. Als zo’n kostenvergoeding niet in het voorstel is opgenomen, kun je er tijdens de onderhandelingen om vragen. Werkgevers stemmen hier vaak mee in, omdat zij er belang bij hebben dat jij de overeenkomst tekent na professioneel advies – zo weten ze zeker dat de deal definitief is en er later geen discussie meer komt.
Waarom is het verstandig om een jurist of advocaat naar de vaststellingsovereenkomst te laten kijken?
Een vaststellingsovereenkomst is een belangrijk juridisch document, dus het is verstandig om een arbeidsjurist of arbeidsadvocaat mee te laten kijken voordat je tekent. Zo’n expert weet precies waar op gelet moet worden – van je recht op WW tot aan de formulering van finale kwijting – en kan controleren of alles eerlijk en correct is opgesteld. Daarmee voorkom je dat je per ongeluk instemt met nadelige voorwaarden of dat je later problemen krijgt (bijvoorbeeld met je WW-uitkering). Bovendien kan een jurist/advocaat adviseren of er ruimte is om betere voorwaarden te bedingen en desnoods namens jou onderhandelen met de werkgever. Omdat de kosten van juridisch advies vaak door de werkgever worden vergoed , kost het je weinig tot niets om die extra zekerheid te krijgen. Met een professionele check weet je dus zeker dat je een goede en geldige ontslagregeling ondertekent. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Wat gebeurt er als ik niet akkoord ga met de vaststellingsovereenkomst?
Als je niet instemt met de vaststellingsovereenkomst, blijft je dienstverband gewoon doorlopen. De werkgever kan je dan niet via wederzijds goedvinden ontslaan en zal een andere route moeten nemen als hij toch van je af wil. Meestal betekent dit dat de werkgever een ontslagprocedure start bij het UWV (bijvoorbeeld om bedrijfseconomische redenen) of een verzoek tot ontbinding indient bij de kantonrechter (bij een andere, persoonlijke ontslaggrond). Zo’n procedure kost tijd en geld en de uitkomst is onzeker; het UWV of de rechter zal toetsen of er een redelijke grond is voor ontslag. Als ontslag uiteindelijk wordt toegestaan, heb je in elk geval recht op de wettelijke transitievergoeding (en soms een extra vergoeding, afhankelijk van de situatie). Weigeren te tekenen kan er ook toe leiden dat de werkgever met een beter voorstel komt om alsnog tot een vaststellingsovereenkomst te komen. Kortom, je bent niet direct je baan kwijt als je niet tekent – je behoudt vooralsnog je salaris en intussen kun je mogelijk opnieuw onderhandelen over verbeterde voorwaarden terwijl de werkgever zijn alternatieven onderzoekt.