In Nederland heb je als werknemer bij ziekte recht op doorbetaling van je salaris. Het ziekteverzuim heeft niet alleen impact op je eigen situatie, maar ook op de relatie met je werkgever. Hoe lang heeft een werkgever de verplichting om salaris door te betalen bij ziekte, en wat zijn de voorwaarden? In deze blog lees je alles over je rechten en plichten als je ziek bent.
Hoe lang krijg je salaris bij ziekte?
Als je een vast contract hebt, is je werkgever verplicht om je salaris minimaal twee jaar door te betalen als je ziek bent. Dit is relatief lang in vergelijking met andere landen, waar de doorbetaling vaak slechts enkele dagen of weken duurt. Tijdens deze twee jaar heeft de werkgever bovendien de verantwoordelijkheid om je te re-integreren. Dit betekent dat zij moeten proberen om je weer terug aan het werk te krijgen, bijvoorbeeld door aangepast werk aan te bieden. Als de werkgever hierin onvoldoende meewerkt, kan het UWV de ziekteperiode zelfs verlengen naar drie jaar.
Salaris bij ziekte en de hoogte van de uitbetaling
De wet stelt dat je tijdens ziekte minimaal 70% van je salaris moet ontvangen, met een minimum van het wettelijk minimumloon in het eerste jaar. In de praktijk betaalt de meeste werkgevers echter vaak een hoger percentage. Zo krijg je in veel gevallen het eerste jaar 90% van je salaris doorbetaald en het tweede jaar 70%. De exacte bedragen kunnen echter variëren, afhankelijk van je cao of arbeidsovereenkomst. Als je werkgever je niet het juiste salaris heeft betaald, kun je dit tot vijf jaar terugvorderen, met rente en een verhoging.
Wanneer heb je geen recht op salaris?
Er zijn uitzonderingen op het recht op salaris bij ziekte. Als je je ziekte opzettelijk hebt veroorzaakt, bijvoorbeeld door een cosmetische ingreep die niet medisch noodzakelijk was, heb je geen recht op doorbetaling van salaris. Dit geldt ook voor andere gevallen waarin de ziekte of het verzuim buiten je eigen verantwoordelijkheid ligt.
Wachtdagen en ziekteperiodes
Bij ziekte mag je werkgever maximaal twee wachtdagen toepassen. Dit betekent dat je in de eerste één of twee ziektedagen geen salaris ontvangt, hoewel dit niet vaak voorkomt. Als je herstelt van een ziekte en minder dan vier weken later opnieuw ziek wordt, wordt dit gezien als één ziekteperiode. Als er meer dan vier weken tussen de twee ziekteperiodes zit, heb je opnieuw recht op maximaal twee jaar salaris tijdens ziekte.
Beëindiging van het contract na langdurige ziekte
Na twee jaar ziekte kan de werkgever, als hij voldoende heeft gedaan om je te re-integreren, je arbeidsovereenkomst beëindigen. In dit geval heb je recht op een wettelijke transitievergoeding. Dit geldt onder de voorwaarde dat je werkgever aantoont dat hij alle mogelijke inspanningen heeft geleverd om je weer aan het werk te krijgen.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ziekteverzuim. Neem gerust contact op.
April 2025