Wat te doen als je werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbiedt?
Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, wordt vaak aangeboden wanneer een werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Dit document kan voor zowel de werknemer als de werkgever een praktische manier zijn om het dienstverband te beëindigen, maar het is belangrijk om het aanbod zorgvuldig te bekijken. In dit artikel worden tien cruciale tips besproken die werknemers kunnen helpen om te zorgen voor een eerlijke overeenkomst en om hun rechten te beschermen.
1. Teken de overeenkomst niet direct
Een veelgemaakte fout is het direct ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de overeenkomst goed door te lezen en te begrijpen. Er kunnen voorwaarden in staan die later problemen veroorzaken.
2. Onderhandel over het eerste voorstel
De eerste versie van een vaststellingsovereenkomst is vaak een startpunt voor onderhandelingen. Werkgevers bieden vaak een basisvergoeding en voorwaarden aan, maar er is vaak ruimte om deze voorwaarden te verbeteren. Onderhandel over een hogere ontslagvergoeding, een langere opzegtermijn of andere voordelen.
3. Controleer of je recht op WW gewaarborgd is
Een belangrijk punt is of je recht hebt op een WW-uitkering na de beëindiging van je dienstverband. Zorg ervoor dat de overeenkomst geen invloed heeft op je recht op een WW-uitkering. Soms wordt in een vaststellingsovereenkomst een boete opgenomen voor het aanvragen van WW, wat je recht kan beperken.
4. Check of de einddatum klopt
Het is essentieel om te controleren of de opzegtermijn correct is toegepast. De einddatum moet overeenkomen met de wettelijke opzegtermijn of de termijn die in je arbeidsovereenkomst staat. Dit voorkomt problemen bij de berekening van je ontslagvergoeding.
5. Ga na of de ontslagvergoeding redelijk is
De ontslagvergoeding moet redelijk zijn en in lijn met de omstandigheden van je ontslag. Dit kan afhangen van je dienstjaren, functie en de reden van ontslag. In sommige gevallen kan het onderhandelen over een hogere vergoeding voordelig zijn.
6. Ziek? Ga niet zomaar akkoord met de vaststellingsovereenkomst
Als je ziek bent, kan het riskant zijn om direct akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Je hebt recht op doorbetaling van je loon bij ziekte, en het kan beter zijn om in overleg met een arbeidsrechtadvocaat te bepalen hoe je het beste kunt handelen.
7. Laat het concurrentie- en/of relatiebeding vervallen
Controleer of een concurrentie– of relatiebeding in de overeenkomst wordt gehandhaafd. Dit kan je toekomstige werkmogelijkheden beperken. Het is vaak mogelijk om deze bedingen te laten vervallen in de overeenkomst.
8. Denk aan uitbetaling van vakantiedagen en andere looncomponenten
Bij de beëindiging van je dienstverband moeten openstaande vakantiedagen en andere vergoedingen (zoals bonussen of overuren) correct worden uitbetaald. Dit moet duidelijk in de vaststellingsovereenkomst staan.
9. Vraag om ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan
Veel werkgevers bieden hulp aan werknemers die hun baan verliezen, bijvoorbeeld via outplacementbegeleiding of een scholingsbudget. Dit kan van grote waarde zijn voor het vinden van een nieuwe baan.
10. Schakel juridische ondersteuning in
Het is altijd verstandig om een arbeidsrechtadvocaat of jurist te raadplegen bij het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst. Een juridisch expert kan helpen om je rechten te waarborgen en je adviseren over de beste manier om de overeenkomst te benaderen.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over een vaststellingsovereenkomst. Neem gerust contact op.
April 2025