Inleiding
Een ziekmelding kan bij werkgevers soms vragen oproepen. Toch gelden strikte regels rond controle en privacy. Werkgevers mogen niet zomaar zelf controleren of een werknemer echt ziek is. In deze blog wordt uitgelegd welke stappen wél zijn toegestaan en hoe zorgvuldig handelen juridische risico’s kan beperken.
Zelf controleren mag niet zomaar
Wanneer een werknemer zich ziek meldt, kan dat soms vragen oproepen bij de werkgever. Toch mag een werkgever niet zomaar op eigen initiatief bij een werknemer thuis langsgaan om te controleren of deze echt ziek is. Op grond van de privacyregels is dit verboden. De werkgever mag wel uit betrokkenheid voorstellen om op bezoek te komen, maar alleen als de werknemer daarmee instemt.
De juiste weg is om de arbodienst of bedrijfsarts in te schakelen. Deze kan, indien nodig, een huisbezoek plannen. Daarbij gelden wel strikte regels: een werknemer hoeft niet de hele dag thuis te blijven om een bezoek mogelijk te maken. Ook mag de arbodienst of bedrijfsarts niet zonder noodzaak dagelijks langskomen. Het uitgangspunt is dat er zo min mogelijk inbreuk op de privacy van de werknemer wordt gemaakt.
Wat als er twijfel is over de ziekmelding?
Soms heeft een werkgever concrete aanwijzingen dat een werknemer misschien helemaal niet ziek is. In zulke uitzonderlijke gevallen kan het onder voorwaarden toegestaan zijn om een bedrijfsrecherchebureau in te schakelen voor nader onderzoek. Dit moet echter wel zorgvuldig gebeuren en alleen als er serieuze redenen zijn om aan de ziekmelding te twijfelen.
Een bekend voorbeeld hiervan is een zaak waarbij een uitzendkracht, die werkte bij boerenbedrijven, zich ziek meldde nadat hij door een koe was getrapt en zijn rechterarm niet meer goed kon gebruiken. Volgens zijn verklaring aan de bedrijfsarts kon hij zijn arm niet belasten. Het uitzendbureau kreeg echter een anonieme tip dat de werknemer bij de bloemenzaak van zijn vriendin aan het werk was.
Na observatie door bedrijfsrecherche bleek inderdaad dat de werknemer daar op verschillende dagen fysieke werkzaamheden verrichtte, zoals het sjouwen van spullen. Op basis hiervan werd hij op staande voet ontslagen. De rechter oordeelde dat het ontslag rechtsgeldig was, onder meer omdat de werknemer zijn herstel had belemmerd en misbruik had gemaakt van zijn ziektestatus.
Zorgvuldigheid is essentieel
Werkgevers doen er goed aan om altijd zorgvuldig te handelen bij twijfel over ziekte. Schakel bij vermoedens van misbruik altijd eerst de bedrijfsarts in en onderneem pas verdere stappen als daar duidelijke aanwijzingen voor zijn. Op die manier wordt het risico op juridische procedures en schadeclaims beperkt.
Conclusie
Werkgevers mogen bij twijfel over ziekte niet op eigen initiatief controleren. Alleen de bedrijfsarts of arbodienst mag onderzoek verrichten, eventueel gevolgd door observatie als er serieuze aanwijzingen voor misbruik zijn. Zorgvuldigheid en respect voor de privacy van de werknemer zijn daarbij essentieel.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over regelgeving rond ziekte. Neem gerust contact op.
April 2025