Inleiding
Er bestaat vaak verwarring over het moment waarop vakantiedagen vervallen. Werknemers krijgen soms van hun werkgever te horen dat bepaalde dagen zijn vervallen of niet meer kunnen worden opgenomen. Om misverstanden en verlies van opgebouwde vakantiedagen te voorkomen, is het belangrijk om te weten welke regels gelden voor wettelijke, bovenwettelijke en ATV-dagen. In deze blog leggen we uit hoe het zit.
Wettelijke vakantiedagen vervallen pas na één jaar
Wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waarop je volgens de wet recht hebt. Bij een fulltime dienstverband zijn dit er meestal twintig per jaar. Deze vakantiedagen vervallen pas op 1 juli van het kalenderjaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Vakantiedagen uit 2023 moeten dus uiterlijk op 1 juli 2024 zijn opgenomen, anders vervallen ze.
Let op: de werkgever heeft een zogeheten inspanningsplicht. Als de werknemer geen reële mogelijkheid heeft gehad om vakantiedagen op te nemen — bijvoorbeeld doordat de werkgever geen vakantie toestond of onvoldoende informeerde — dan vervallen deze dagen niet. De verantwoordelijkheid om tijdige opname mogelijk te maken ligt dus voor een belangrijk deel bij de werkgever.
Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na vijf jaar
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra vakantiedagen die je ontvangt bovenop het wettelijk minimum. Deze extra dagen zijn meestal vastgelegd in een arbeidsovereenkomst of cao. Voor het vervallen van deze dagen geldt een langere termijn: in de meeste gevallen verjaren bovenwettelijke dagen pas na vijf jaar.
Als je vakantiedagen opneemt, worden in de regel eerst de oudste wettelijke vakantiedagen afgeschreven. Dit voorkomt dat deze op korte termijn vervallen terwijl de bovenwettelijke dagen nog langer geldig blijven.
ATV-dagen kennen geen wettelijke regeling
ATV-dagen (arbeidstijdverkorting) zijn vrije dagen die je opbouwt doordat je meer uren werkt dan het standaard aantal per week. Bijvoorbeeld als je een 40-urige werkweek draait terwijl in jouw branche 36 uur als standaard geldt.
In tegenstelling tot wettelijke vakantiedagen zijn ATV-dagen niet wettelijk geregeld. Hoe lang deze dagen geldig blijven en wanneer ze vervallen, hangt dus volledig af van de afspraken binnen je organisatie. Vaak geldt dat ze binnen hetzelfde kalenderjaar moeten worden opgenomen. Als dat niet gebeurt, kunnen ze vervallen — maar alleen als dit vooraf zo is afgesproken.
Het is belangrijk om na te gaan wat daarover in je arbeidsovereenkomst, cao of personeelsreglement is vastgelegd. Vraag hier gerust expliciet naar bij je werkgever als het onduidelijk is.
Conclusie
Wanneer vakantiedagen vervallen, hangt af van het type dag en van de afspraken die zijn gemaakt. Wettelijke vakantiedagen vervallen pas na één jaar, tenzij je door toedoen van je werkgever geen vakantie kon opnemen. Bovenwettelijke vakantiedagen blijven meestal vijf jaar geldig. ATV-dagen zijn maatwerk: of en wanneer deze vervallen, hangt af van de interne regelingen binnen jouw organisatie. Duidelijke communicatie met je werkgever voorkomt onaangename verrassingen.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers en werknemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ontslag(vergoedingen). Neem gerust contact op.
April 2025