Inleiding
Een kleine overtreding kan grote gevolgen hebben. Dat blijkt uit een zaak waarin een werknemer op Schiphol op staande voet werd ontslagen nadat hij een handje pinda’s had gegeten die bestemd waren voor de afvalstroom. Ondanks het geringe belang van de daad moest de rechter beoordelen of het ontslag gerechtvaardigd was.
De situatie
Een werknemer op Schiphol, de heer Koning, werkte hard en had op een drukke dag geen tijd gehad om te lunchen. Uit honger nam hij een handje pinda’s uit een geopend zakje dat retour was gekomen uit een vliegtuig. De producten zouden normaal gesproken worden weggegooid. Een collega wees hem erop dat de pinda’s eigendom van KLM waren en niet van hemzelf.
De werknemer besloot het incident direct op te biechten bij zijn leidinggevende. Tot zijn verbazing kreeg hij te horen dat hij zijn bureau moest leegmaken omdat hij op staande voet werd ontslagen.
Oordeel van de rechter
De rechter moest beoordelen of het eten van een handje pinda’s inderdaad een dringende reden voor ontslag op staande voet opleverde. Ondanks dat de overtreding klein leek, hield het ontslag stand. Binnen het bedrijf gold namelijk een streng beleid waarin duidelijk was vastgelegd dat het meenemen of consumeren van producten die eigendom waren van de luchtvaartmaatschappij, verboden was.
De rechter benadrukte dat het zero-tolerancebeleid bekend was bij de werknemer en dat het consequent werd gehandhaafd. Ook het feit dat de werknemer altijd goed had gefunctioneerd en spijt had betuigd, maakte geen verschil in het oordeel.
Bagatelontslag in de praktijk
Deze zaak staat niet op zichzelf. Ook bij kleine overtredingen, zoals het meenemen van een blikje frisdrank of het wegstoppen van kleingeld, kan ontslag op staande voet rechtsgeldig zijn als werkgevers duidelijk beleid voeren en dit beleid consequent toepassen. Werknemers doen er goed aan zich bewust te zijn van interne regels, hoe onschuldig een handeling soms ook lijkt.
Conclusie
Deze zaak onderstreept dat ook ogenschijnlijk onschuldige handelingen kunnen leiden tot ontslag op staande voet. Wanneer werkgevers een strikt en bekend beleid hanteren en dit consequent toepassen, kan zelfs een kleine overtreding zwaar wegen. Werknemers doen er verstandig aan interne regels altijd strikt na te leven.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ontslag op staande voet. Neem gerust contact op.
April 2025