Inleiding
In veel functies, vooral in sales, spelen targets een belangrijke rol. Maar wat als de gestelde doelen niet worden behaald? In deze blog wordt uitgelegd wanneer niet-gehaalde targets kunnen leiden tot ontslag en welke verplichtingen een werkgever daarbij heeft.
Wat als je je targets niet haalt?
In veel sectoren, en vooral in salesfuncties, wordt gewerkt met targets. Targets zijn doelen die werknemers moeten behalen binnen een bepaalde periode. Het behalen van targets kan leiden tot aantrekkelijke bonussen, maar wat gebeurt er als de targets niet worden behaald? Kun een werknemer daardoor worden ontslagen?
Dit soort kwesties leiden bij de rechter regelmatig tot uiteenlopende uitspraken. Soms krijgt de werkgever gelijk, maar lang niet altijd.
Targets en disfunctioneren: wanneer speelt dat een rol?
Een bekende zaak ging over een managing consultant van wie werd verwacht dat zij, gezien haar hoge functie, zelfstandig de gestelde targets zou behalen zonder veel begeleiding. Toen dit niet lukte, werd haar functioneren ter discussie gesteld en oordeelde de rechter dat van iemand in haar positie mocht worden verwacht dat zij zelfstandig de doelen haalde.
In een andere zaak liep het juist anders. Daar vond de rechter dat het niet halen van de targets op zichzelf onvoldoende was om te spreken van disfunctioneren. De werkgever had namelijk onvoldoende ondersteuning geboden. Er was niet aangetoond dat de targets realistisch waren en de werknemer had geen eerlijke kans gekregen om zijn prestaties te verbeteren.
Dit laat zien dat werkgevers niet zomaar kunnen stellen dat een werknemer disfunctioneert omdat doelen niet worden gehaald. Er gelden duidelijke eisen aan de kant van de werkgever.
Wat moet je werkgever doen?
De werkgever moet duidelijk maken waarom de gestelde targets haalbaar en realistisch zijn en je als werknemer een redelijke termijn geven om verbetering te laten zien. Daarbij hoort serieuze begeleiding, zoals coaching, extra trainingen of duidelijke feedback.
Kortom: ook als targets niet worden gehaald, moet de werkgever aantonen dat je voldoende ondersteuning hebt gekregen. Pas als dit alles niet tot verbetering leidt, kan ontslag op grond van disfunctioneren mogelijk zijn.
Salesfuncties?
Deze verplichting van de werkgever geldt trouwens niet alleen voor salesfuncties. In elke functie waar kritiek is op het functioneren moet de werknemer een reële kans krijgen om te verbeteren. Is er sprake van disfunctioneren? Dan is het verstandig om alle afspraken en communicatie hierover goed te documenteren voor zowel werkgever als -nemer.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over XXX. Neem gerust contact op.
April 2025