Inleiding
De grens tussen zelfstandig ondernemerschap en werknemerschap is niet altijd scherp. In deze zaak werkte een salesmanager jarenlang vrijwel fulltime voor één opdrachtgever. Na beëindiging van de samenwerking oordeelde de rechter of sprake was van een verkapt dienstverband.
De situatie
Een salesmanager werkte 2,5 jaar lang, 40 uur per week, voor een groothandel in groenten en fruit. Voor zijn werkzaamheden ontving hij een vergoeding van € 12.500 per maand. Hij was verantwoordelijk voor de verkoop van bessen en verrichtte zijn werk vrijwel volledig voor deze ene opdrachtgever.
Na een ruzie met de eigenaren werd de samenwerking beëindigd. De salesmanager stapte naar de rechter met de stelling dat hij eigenlijk werknemer was en dus onterecht was ontslagen. Volgens hem was sprake van een verkapt dienstverband.
Oordeel van de rechter
De rechtbank Rotterdam ging hier niet in mee. Er waren volgens de rechter verschillende aanwijzingen dat sprake was van zelfstandig ondernemerschap. Zo betrof het een tijdelijke overeenkomst, wilde de salesmanager zelf als zzp’er werken en had hij volledige vrijheid om zijn werkzaamheden en werktijden zelf in te delen. Daarnaast werd hij anders behandeld dan reguliere werknemers, verdiende hij aanzienlijk meer dan gebruikelijk in loondienst, liep hij commercieel risico omdat hij alleen voor gewerkte uren werd betaald en had hij bovendien een aandelenbelang van 5% in het bedrijf.
Ook het feit dat hij zichzelf als ondernemer presenteerde en facturen stuurde, woog mee in de beoordeling. Al deze omstandigheden samen leidde tot de conclusie dat hij geen werknemer, maar zelfstandig ondernemer was.
Belang voor andere zzp’ers
Deze uitspraak is relevant in het licht van de aanscherping van de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst vanaf 2025. De zaak biedt zzp’ers houvast: wie duidelijke ondernemerskenmerken heeft, loopt minder risico dat de samenwerking achteraf als dienstverband wordt gezien.
Conclusie
Deze uitspraak benadrukt dat zelfstandigheid niet alleen afhangt van één factor. Vrijheid in de uitvoering van werkzaamheden, commerciële risico’s, facturering en het zich presenteren als ondernemer spelen allemaal een rol. Voor zzp’ers blijft het belangrijk om hun positie goed te onderbouwen, zeker gezien de aangescherpte handhaving op schijnzelfstandigheid.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ZZP’ers. Neem gerust contact op.
April 2025