Kan een werknemer worden ontslagen als hij gedetineerd raakt?
Als je als werknemer de cel in moet, betekent dat niet automatisch dat je wordt ontslagen. Detentie hoeft namelijk niet in alle gevallen te leiden tot het einde van het dienstverband. Toch valt het onder één van de wettelijke ontslaggronden waarmee een beëindiging van de arbeidsovereenkomst mogelijk is. De specifieke omstandigheden van het geval zijn daarbij doorslaggevend.
Een voorbeeld uit de praktijk illustreert dit goed. In een recente zaak kwam een werkgever erachter dat een werknemer nog een gevangenisstraf van meer dan twee jaar moest uitzitten. De straffen waren hem in 2007 opgelegd in Polen. Hierop verzocht de werkgever de kantonrechter om het dienstverband te beëindigen.
Waarom leidde detentie hier tot ontslag?
De rechter ging akkoord met het verzoek van de werkgever. De belangrijkste reden daarvoor was dat de werknemer voor een lange periode niet inzetbaar zou zijn. Hierdoor moest de werkgever iemand anders aannemen om het werk te doen. Daarnaast speelde mee dat onduidelijk was of de werknemer na zijn detentie nog een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zou kunnen krijgen, terwijl deze verklaring noodzakelijk was voor de functie.
Hoewel het ontslag dus werd uitgesproken, kende de kantonrechter de werknemer wél een transitievergoeding toe. De werknemer had namelijk terecht aangevoerd dat de strafbare feiten al uit een ver verleden stamden. In Nederland zou hij voor vergelijkbare feiten waarschijnlijk hooguit een taakstraf hebben gekregen. Deze omstandigheden zorgden ervoor dat het ontslag niet als ‘ernstig verwijtbaar’ werd gezien, waardoor de werknemer recht hield op de transitievergoeding.
Belangrijke aandachtspunten bij detentie
Detentie is dus geen automatische reden voor ontslag, maar maakt een beëindiging van het dienstverband wel mogelijk als de afwezigheid het functioneren van het bedrijf belemmert. Daarnaast kunnen factoren zoals de noodzaak van een VOG en de ernst en actualiteit van de strafbare feiten meewegen in de beoordeling.
Werkgevers en werknemers doen er goed aan om in dergelijke situaties juridisch advies in te winnen, om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt bij de beëindiging van het dienstverband.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ontslag. Neem gerust contact op.
April 2025