Mag een werkgever een hond op kantoor toestaan ondanks klachten van werknemers?
Steeds meer bedrijven staan toe dat werknemers hun hond meenemen naar kantoor. Dit zou de werksfeer verbeteren en stress verminderen. Maar wat als een collega allergisch of bang is voor honden? Dit vraagstuk speelde in een recente rechtszaak en biedt interessante inzichten in de verantwoordelijkheden van werkgevers.
Geen wettelijk recht op een kantoorhond
Hoewel het meenemen van een hond naar kantoor populair is, bestaat er geen wettelijk recht om een huisdier mee te nemen naar de werkplek. Werkgevers bepalen zelf of dit is toegestaan. Echter, zij hebben ook een zorgplicht: de werkplek moet veilig en gezond zijn voor alle werknemers.
Wanneer een werknemer aangeeft last te hebben van een kantoorhond, bijvoorbeeld door allergieën of angst, dient de werkgever hier serieus naar te kijken. Dit werd pijnlijk duidelijk in een zaak bij de rechtbank Rotterdam.
Allergieklachten door kantoorhond
Een assistent-accountant werkte al een jaar bij haar werkgever toen de directeur zijn husky begon mee te nemen naar kantoor. De werkneemster gaf aan allergisch te zijn voor honden en kreeg na verloop van tijd gezondheidsklachten.
De bedrijfsarts onderzocht de situatie en concludeerde dat de klachten veroorzaakt werden door de aanwezigheid van de hond. De oplossing was duidelijk: óf de hond moest uit het kantoor blijven, óf de werknemer moest thuisblijven om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Werkgever kiest voor de hond, rechter grijpt in
Ondanks de adviezen van de bedrijfsarts en later ook het UWV, bleef de werkgever vasthouden aan het meenemen van zijn hond. De werkneemster had hierdoor geen andere keuze dan naar de kantonrechter te stappen en verzocht om ontbinding van haar arbeidsovereenkomst met een ontslagvergoeding.
De kantonrechter gaf haar gelijk. De werkgever had een zorgplicht om een gezonde werkomgeving te bieden, maar stelde de hond boven het welzijn van de werkneemster. Dit was in strijd met goed werkgeverschap en de Arbeidsomstandighedenwet. De rechter kende haar een ontslagvergoeding toe van €4.000.
Conclusie: balans tussen welzijn en werkplezier
Hoewel een kantoorhond positieve effecten kan hebben, mogen werkgevers de gezondheid van werknemers niet negeren. Werkgevers moeten in zulke gevallen zorgvuldig afwegen welke belangen zwaarder wegen en in gesprek gaan met alle betrokkenen om tot een passende oplossing te komen.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over goed werkgeverschap. Neem gerust contact op.
April 2025