Heb jij als oproepkracht recht op betaling van vaste uren?
Een oproepkracht werkt vaak met een nulurencontract of een min-max contract. Dit biedt flexibiliteit, maar roept ook vragen op over de rechten met betrekking tot betaling van vaste uren. In dit artikel wordt uitgelegd wanneer men recht heeft op vaste uren en welke verplichtingen een werkgever heeft.
Wat is een oproepkracht?
Een oproepkracht heeft een arbeidsovereenkomst waarin het aantal werkuren niet van tevoren vastligt. Dit komt vaak voor bij nulurencontracten en min-max contracten. In deze overeenkomsten kan de werkgever bepalen wanneer en hoeveel uren je werkt, maar ook de werknemer kan soms zelf bepalen of hij/zij werk aanneemt.
Recht op vaste uren na 3 maanden
Na drie maanden werken als oproepkracht kan in veel gevallen een beroep doen op een vast aantal uren. Dit betekent dat, zelfs als er niet wordt opgeroepen om te werken of bijvoorbeeld tijdens ziekte, de werknemer recht heeft op betaling van de gemiddelde uren die er in de voorgaande drie maanden zijn gewerkt. Let wel op: in sommige gevallen kan in het contract staan dat in de eerste zes maanden geen recht is op loon of dat men een ander percentage van het loon ontvangt.
Na 12 maanden: altijd recht op een vast aantal uren
Na twaalf maanden als oproepkracht heb je volgens de wet recht op een vast aantal uren. De werkgever moet je binnen een maand nadat je 12 maanden hebt gewerkt een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dit aantal uren moet gelijk zijn aan het gemiddelde van de gewerkte uren in de voorgaande 12 maanden. Dit geeft meer zekerheid over het inkomen en werkuren.
Keuze tussen zekerheid of flexibiliteit
Als je een aanbod voor vaste uren krijgt, kun je ervoor kiezen om dit aanbod te accepteren voor meer werkzekerheid. Dit kan aantrekkelijk zijn als je meer voorspelbaarheid wilt in je inkomen. Aan de andere kant kun je het aanbod ook weigeren als je liever de flexibiliteit van oproepwerk behoudt.
Gevolgen van geen aanbod voor vaste uren
Als je werkgever je geen aanbod doet voor vaste uren na twaalf maanden, dan heb je recht op het loon dat je zou hebben ontvangen als het aanbod wel was gedaan. Dit geldt zelfs als je de uren die je had moeten werken niet hebt uitgevoerd. Je kunt met terugwerkende kracht aanspraak maken op de betaling van de gemiste uren.
Conclusie
Als oproepkracht heb je recht op betaling van vaste uren, afhankelijk van de duur van je werkrelatie. Na drie maanden kun je een beroep doen op het gemiddelde aantal gewerkte uren en na 12 maanden ben je altijd recht op een vast aantal uren. Dit biedt meer zekerheid en bescherming voor oproepkrachten die anders te maken kunnen hebben met onvoorspelbare werkuren.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over je contract. Neem gerust contact op.
April 2025