Arbeidsadvocaat.nl informeert werkgevers graag over belangrijke juridische kwesties met betrekking tot arbeidsrecht. Een vraag die weleens opkomt, is wie het eigendomsrecht heeft over creaties en uitvindingen die werknemers tijdens hun dienstverband maken. In dit blog gaan we daar nader op in.
Creaties tijdens werktijd
In de context van een dienstverband geldt het volgende principe: wat een werknemer tijdens werktijd creëert, zal in veel gevallen eigendom zijn van de werkgever. Dit staat bekend als het ‘werkgeversauteursrecht’. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit recht van toepassing is op creaties die binnen de scope van de functie vallen, ongeacht waar ze tot stand komen, thuis of op kantoor.
Uitspraak
Dit volgde ook uit een zaak bij de kantonrechter: een accountmanager ontwikkelde tijdens werktijd software die vervolgens door het bedrijf werd gebruikt. Hoewel dit niet expliciet in zijn functieomschrijving stond, werd geoordeeld dat deze activiteit binnen het bereik van zijn werk viel, waardoor het auteursrecht automatisch naar de werkgever ging.
Beding in de arbeidsovereenkomst
Als werkgever doet u er verstandig aan om de aan te bieden arbeidsovereenkomst zorgvuldig te controleren. Als er een clausule over intellectueel eigendom (IE) in staat, kan dit betekenen dat werknemers verplicht zijn om alle intellectuele eigendomsrechten over te dragen aan de werkgever. Dit omvat niet alleen auteursrecht, maar bijvoorbeeld ook octrooirecht, wat van belang kan zijn bij technische uitvindingen.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u te maken krijgt met een geschil om eventuele geschillen te voorkomen en de intellectuele eigendomsrechten van het bedrijf te beschermen. Neem gerust contact op.
Mei 2024