Een vaststellingsovereenkomst is een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Veel werknemers denken dat de voorwaarden vaststaan zodra de overeenkomst op tafel ligt en dat er niet onderhandeld kan worden. In werkelijkheid biedt een vaststellingsovereenkomst juist aanzienlijke ruimte voor onderhandeling. Werkgevers kiezen vaak voor deze route om juridische procedures te vermijden en zijn dan bereid concessies te doen. Mits je weet waar je op moet letten.
Ontslagvergoeding: een kwestie van onderbouwing
De meest besproken onderhandelingspost is de ontslagvergoeding. Sinds 2015 geldt er een wettelijk minimum in de vorm van de transitievergoeding. Deze bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar en wordt gebaseerd op het bruto maandsalaris inclusief vaste looncomponenten.
Toch zijn werkgevers vaak bereid méér te betalen dan dit wettelijke minimum. De hoogte van de vergoeding hangt nauw samen met de ontslaggrond en de sterkte van het dossier. Als een werkgever geen of weinig juridische onderbouwing heeft voor het ontslag, wordt het risico op een negatief resultaat in een UWV- of kantonrechtersprocedure groter. In zo’n geval zal meestal een ruimere ontslagvergoeding uitonderhandeld kunnen worden. Ook bij een zogenaamde redelijke grond voor ontslag, dus een goed dossier, valt in verreweg de meeste gevallen een bovenwettelijke beëindigingsregeling te sluiten. Werkgevers zijn er immers veel aan gelegen tot een oplossing in onderhandeling overleg te komen.
Vrijstelling van werk: doorbetaald thuis
Een andere belangrijke onderhandelingsmogelijkheid is de vrijstelling van werkzaamheden. In veel vaststellingsovereenkomsten wordt afgesproken dat de werknemer wordt vrijgesteld van werk met behoud van loon tot de officiële ontslagdatum. Dit biedt niet alleen financiële zekerheid, maar ook ruimte om rustig te solliciteren naar een nieuwe baan. Bovendien is het fiscaal gunstiger om nog meerdere maanden in dienst te blijven ten opzichte van een ontslagvergoeding in één keer. De periode van vrijstelling is in principe bespreekbaar en kan, afhankelijk van de situatie, worden verlengd.
Opzegtermijn en uitdiensttreding
Ook over de formele ontslagdatum valt te praten. Deze datum moet wel zorgvuldig worden afgestemd op de opzegtermijn om het recht op een WW-uitkering te waarborgen. In sommige situaties kan het gunstig zijn om de datum naar voren of juist naar achteren te verschuiven, bijvoorbeeld om fiscale of praktische redenen.
Overige afspraken
Afgezien van de vergoeding en uitdiensttreding kunnen partijen aanvullende afspraken vastleggen. Denk aan de afwikkeling van openstaande vakantiedagen, het laten vervallen van een concurrentiebeding, een studiekostenregeling of het opnemen van een positief getoonzette referentie. Ook de vergoeding van juridische kosten is vaak onderwerp van overleg en werkgevers zijn in de verreweg de meeste gevallen bereid deze betalen.
Waarom onderhandelen zin heeft
Voor werkgevers is een vaststellingsovereenkomst vaak een praktische oplossing. Het voorkomt langdurige procedures en onzekerheid over de uitkomst. Juist daarom is er ruimte om te onderhandelen. Een juridisch sterke begeleiding zorgt ervoor dat je geen kansen laat liggen en optimale voorwaarden realiseert.
Laat je VSO altijd controleren door een specialist
Een vaststellingsovereenkomst is juridisch bindend. Teken je zonder advies, dan kun je recht op WW verliezen of genoegen nemen met een te lage vergoeding. Het is dus van groot belang om juridisch advies in te winnen bij een in het arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat of jurist. Bij Arbeidsadvocaat.nl controleren wij je VSO juridisch-inhoudelijk op 35 punten voor € 500 én kunnen we je helpen bij het onderhandelen over een betere regeling. Onze advocaten kunnen goed inschatten op wat voor voorwaarden een werkgever wil ‘schikken’ en zorgen dat jij de best mogelijke beëindigingsregeling krijgt.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers en werknemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ontslagvergoedingen. Neem gerust contact op.
April 2025