Transitievergoeding
De wettelijke transitievergoeding bestaat alweer meer dan 8 jaar. Het is een ontslagvergoeding waar werknemers vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op hebben. De transitievergoeding is simpel te berekenen: 1/3e maandsalaris per gewerkt jaar. Dus als iemand 6 jaar heeft gewerkt, heeft deze recht op twee bruto maandsalarissen, inclusief vakantietoeslag en andere emolumenten.
Wanneer recht op transitievergoeding
Werknemers hebben op grond van de wet recht op transitievergoeding als de werkgever het initiatief neemt tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Denk aan de volgende situaties:
- ontslag in de proeftijd
- het niet verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst
- opzegging van de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte of vanwege een reorganisatie
- externe herplaatsing na een reorganisatie
- ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens disfunctioneren
- als het eindigen van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever.
Zelfs bij ontslag op staande voet bestaat soms recht op een transitievergoeding. De hoofdregel is dat bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer geen recht bestaat op een transitievergoeding, maar bij ontslag op staande voet is hier niet altijd sprake van. Denk aan een verslaafde werknemer die door zijn verslaving iets heel erg heeft gedaan, maar hier door zijn verslaving geen ernstig verwijt van kan worden gemaakt.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over de transitievergoeding. Neem gerust contact op.
Juni 2024