Wat is de aanleiding
Een callcenter medewerker moest iedere dag 10 minuten van te voren op zijn werk aanwezig zijn. Toen hij al uit dienst was vorderde hij alsnog betaling van die 10 minuten. Hij kreeg ook bij het Gerechtshof gelijk en had recht op bijna € 3.000.
Vragen aan Arbeidsadvocaat.nl
Wij hebben ontzettend veel telefoontjes en mailtjes gekregen van werknemers die ook onbetaald vóór of na hun werk aanwezig moeten zijn. Dit blijkt nog steeds heel veel voor te komen. Het valt ons op dat vooral winkelmedewerkers hiermee te maken hebben en ook werknemers die in ploegendiensten werken en onbetaald eerder aanwezig moeten zijn voor een ploegenwissel. Veel werknemers vinden het spannend om dit aan te kaarten bij hun werkgever. en dat begrijpen wij heel goed. Zeker als je een tijdelijk – of 0-urencontract hebt. Aan de andere kant: vragen staat vrij:
“Goh, leidinggevende, ik moet soms wel een half uur langer blijven om de kassa te tellen. Waarom wordt dit eigenlijk niet gewoon betaald?”
Als je het niet tijdens je dienstverband durft aan te kaarten, zou je dit ook achteraf kunnen doen. Een loonvordering werkt immers 5 jaar terug.
Wat dan wel belangrijk is, is goed nadenken over de volgende vragen: moest ik verplicht eerder komen of langer blijven? Stond ik in die tijd al onder gezag van mijn werkgever, bijvoorbeeld omdat je al bepaalde (voorbereidings)werkzaamheden moest verrichten en je instructies kreeg? Is het antwoord ja, dan is de kans dat je recht hebt op loon reëel. Bewijs is hierbij belangrijk. Denk aan een schriftelijke werkinstructie. Of aan een ontvangen waarschuwing als je een keer niet ruim genoeg van tevoren aanwezig was.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over het recht op loon tijdens verplichte aanwezigheid. Neem gerust contact op.
Juni 2024