Inleiding
Plus- en minuren komen veel voor in sectoren met wisselende werkdruk, zoals de zorg, horeca en industrie. Hoewel deze uren dagelijkse praktijk zijn, bestaan er weinig wettelijke regels. In deze blog wordt uitgelegd hoe werkgevers en werknemers zorgvuldig met plus- en minuren moeten omgaan, zeker bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Wat zijn plus- en minuren?
Plus- en minuren zijn de extra of juist te weinig gewerkte uren ten opzichte van de contractuele arbeidsduur van een werknemer. Dit komt regelmatig voor in sectoren zoals de zorg, horeca en industrie, waar de werkdruk per periode kan variëren. Hoewel het fenomeen veel voorkomt, bestaan er geen specifieke wettelijke regels over plus- en minuren. Vaak zijn hierover afspraken opgenomen in de cao, het personeelshandboek of de individuele arbeidsovereenkomst.
Bij plusuren werkt een werknemer meer dan het afgesproken aantal uren. Deze extra uren kunnen worden gecompenseerd in vrije tijd of uitbetaald. Minuren ontstaan wanneer een werknemer minder werkt dan afgesproken. De vraag is vervolgens hoe hiermee moet worden omgegaan, zeker wanneer een dienstverband eindigt.
Minuren en de verantwoordelijkheid van de werkgever
In principe ligt het risico van minuren vaak bij de werkgever. Als een werknemer structureel minder wordt ingeroosterd en daardoor minuren opbouwt, wordt dit doorgaans gezien als een organisatorisch probleem. Werkgevers worden geacht om werknemers actief te informeren over hun urensaldo en hen voldoende mogelijkheden te bieden om minuren in te halen door slim te roosteren.
Wanneer een werknemer door toedoen van de werkgever niet de kans krijgt om minuren in te halen, mogen deze uren meestal niet zomaar worden verrekend bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Rechters stellen hier strenge eisen aan: er moet kunnen worden aangetoond dat de werknemer tijdig is geïnformeerd over de stand van zaken en voldoende gelegenheid heeft gehad om extra te werken.
Plusuren bij het einde van de arbeidsovereenkomst
Als een werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst plusuren heeft opgebouwd, dan moet de werkgever deze in principe uitbetalen of alsnog laten opnemen als vrije tijd. Voor plusuren geldt dus in zekere zin een werknemersvoordeel: de extra gewerkte tijd wordt beloond, tenzij hierover duidelijke afspraken zijn gemaakt die een andere afwikkeling rechtvaardigen.
Belang van duidelijke afspraken
Om discussies over plus- en minuren te voorkomen, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Dit kan bijvoorbeeld door regels op te nemen in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek over hoe plus- en minuren worden bijgehouden, gecompenseerd en afgerekend. Transparantie voorkomt veel onduidelijkheid en mogelijke geschillen bij het einde van de arbeidsrelatie.
Conclusie
Zonder duidelijke afspraken kunnen plus- en minuren bij het einde van het dienstverband tot discussie leiden. Werkgevers dragen vaak het risico voor minuren, terwijl plusuren meestal moeten worden uitbetaald. Heldere afspraken en goede communicatie voorkomen juridische geschillen en financiële verrassingen.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over de uren. Neem gerust contact op.
April 2025