Een ziekmelding mag door de werkgever niet snel in twijfel worden getrokken, althans: niet zonder tussenkomst van een bedrijfsarts. In de uitspraak van de week was volgens de kantonrechter toch sprake van een rechtsgeldig gegeven ontslag.
Afgewezen verlofaanvraag
De werkneemster, werkzaam als purser bij Transavia, had verlof aangevraagd voor een speciale dag: de bruiloft van haar oom. De werkgever keurde de verlofaanvraag af, de werkneemster was die dag dringend nodig op de werkvloer. Zo kon haar afwezigheid zorgen voor ernstige financiële en reputatieschade voor Transavia. Dan waren er namelijk niet genoeg werknemers om de vluchten volgens de planning uit te voeren. Transavia waarschuwde de werkneemster er daarom volledigheidshalve voor dat een onterechte ziekmelding consequenties kon hebben.
Ziekmelding
De werkneemster wilde echter koste wat het kost de bruiloft bijwonen. Daarom meldde zij zich toch ziek voor die dag en heeft de bruiloft van haar oom bijgewoond. Toen de werkgever haar daarop aansprak, heeft zij eerlijk erkend zich onterecht ziek te hebben gemeld. Haar verlofaanvragen voor die dag waren afgewezen en zij zag geen alternatief dan ziek melden om bij de bruiloft te kunnen zijn. De werkgever diende daarom een ontbindingsverzoek in waarmee werd verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege ernstig verwijtbaar handelen.
Opzegverbod tijdens ziekte en de gevolgen
Hoewel sprake is van het opzegverbod tijdens ziekte, was de kantonrechter van mening dat een onterechte ziekmelding om naar een bruiloft te kunnen gaan geen verband houdt met de arbeidsongeschiktheid van werkneemster. Ook werden verslagen van de bedrijfsarts bekeken. Daaruit bleek dat de werkneemster inmiddels wel arbeidsongeschikt was, maar dat ten tijde van de ziekmelding nog niet was.
Oordeel van de kantonrechter Rotterdam
De kantonrechter stelde de werkgever in het gelijk. Een redelijke grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst kan naar het oordeel van de kantonrechter worden aangenomen als een werknemer die niet arbeidsongeschikt is, zich na geweigerde verlofaanvragen en ondanks waarschuwing ten onrechte ziek meldt. Bovendien was het de kantonrechter duidelijk dat dat de purser een welbewuste keuze had gemaakt, Transavia had haar immers gewaarschuwd dat een onterechte ziekmelding consequenties zou kunnen hebben. De arbeidsovereenkomst van de purser werd daarom ontbonden vanwege verwijtbaar handelen, maar er was geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen. De werkneemster moet daarom de proceskosten van Transavia betalen á EUR 921,00 betalen, maar kreeg wel een transitievergoeding van EUR 9.000 omdat weliswaar sprake was van verwijtbaar handelen, maar niet van ernstig verwijtbaar handelen.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u te maken krijgt met een geschil over een (onterechte) ziekmelding of verlofaanvraag. Neem gerust contact op.
mei 2024