Werken op afstand is steeds gebruikelijker geworden, maar dit roept ook vragen op over controle en privacy. Hoe ver mag een werkgever gaan bij het monitoren van werknemers? Een recent voorbeeld op internet laat zien hoe een werknemer probeerde het systeem te slim af te zijn door een muis op zijn horloge te plaatsen, zodat het leek alsof hij aan het werk was. Dit roept de vraag op: mag een werkgever dit soort gedrag controleren en bestraffen?
Wanneer mag een werkgever werknemers monitoren?
Werkgevers hebben het recht om werknemers te controleren, maar dit mag niet onbeperkt. Volgens de privacywetgeving moet een werkgever een legitiem belang hebben om werknemers te monitoren, en dit belang moet zwaarder wegen dan het recht op privacy van de werknemer.
Enkele voorbeelden waarbij monitoring gerechtvaardigd kan zijn:
- Vermoeden van fraude of misbruik van werkapparatuur
- Controle op ongeoorloofd gebruik van bedrijfsapparatuur (zoals streamen of online shoppen)
- Beoordeling van productiviteit bij duidelijke prestatieproblemen
Daarnaast moeten werknemers vooraf op de hoogte zijn van het beleid rondom monitoring en het gebruik van werkapparatuur. Dit betekent dat een werkgever moet aangeven of een werklaptop of telefoon ook privé mag worden gebruikt en of deze gecontroleerd kunnen worden.
Rechtspraak: appen tijdens werktijd
In een zaak bij de rechtbank in Tilburg werd geoordeeld over het ongeoorloofd gebruik van een zakelijke telefoon. Een werknemer had in zeven maanden tijd ten minste 1255 berichten verstuurd, vooral privéberichten. De werkgever weigerde daarom bij het einde van het dienstverband de vakantie-uren uit te betalen.
De rechter rekende uit dat het verzenden van deze berichten neerkwam op ongeveer 1500 euro aan verloren werktijd. Omdat het aantal berichten buitensporig was en ten koste ging van de werkzaamheden, werd de werkgever in het gelijk gesteld.
Conclusie: duidelijke afspraken zijn essentieel
Werknemers mogen niet zonder reden worden gecontroleerd, maar als er sprake is van misbruik of fraude, kan monitoring wel gerechtvaardigd zijn. Werkgevers moeten echter transparant zijn over de regels en werknemers moeten zich bewust zijn van hun rechten en plichten bij het gebruik van zakelijke apparatuur.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over monitoring. Neem gerust contact op.
April 2025