Is mijn concurrentiebeding geldig en hoe kom ik er vanaf?
Een concurrentiebeding is een bepaling in de arbeidsovereenkomst of een personeelsregeling waarmee de werknemer wordt beperkt om na het einde van het dienstverband soortgelijk werk uit te voeren bij een andere werkgever of als zelfstandige in een bepaald geografisch gebied en voor een bepaalde tijd. Maar is jouw concurrentiebeding wel geldig? En hoe kom je er vanaf als het je beperkt in je carrièremogelijkheden? Dit artikel helpt je om dat te begrijpen.
Geldigheid van een concurrentiebeding
Het concurrentiebeding moet aan een aantal vereisten voldoen om geldig te zijn:
- De werknemer moet meerderjarig zijn.
- Het beding moet schriftelijk zijn overeengekomen. Een concurrentiebeding hoeft strikt genomen niet in de arbeidsovereenkomst zelf te staan. Ook een concurrentiebeding in een personeelsreglement kan geldig zijn. Voldoende is dat werknemer schriftelijk met de arbeidsvoorwaarden waarin het concurrentiebeding is opgenomen instemt.
- Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is een concurrentiebeding in principe geldig, mits het schriftelijk overeengekomen is met een meerderjarige werknemer. Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst geldt een extra zware motiveringseis. Het beding moet noodzakelijk zijn wegens zwaarwegende bedrijfsbelangen en de werkgever moet hiervoor een extra schriftelijke toelichting bij het concurrentiebeding hebben opgenomen. Het komt niet vaak voor dat een rechter een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldig acht.
Als aan deze voorwaarden is voldaan, is het concurrentiebeding in principe geldig. Er kunnen echter veel verschillende omstandigheden zijn waardoor je toch bij een concurrerend bedrijf kunt gaan werken.
Omstandigheden die kunnen leiden tot ongeldigheid
De volgende omstandigheden kunnen leiden tot ongeldigheid van een concurrentiebeding:
- Gering belang van de werkgever: Als jouw werkgever geen of slechts een gering belang heeft om jou te verbieden bij een concurrent aan de slag te gaan, kan het concurrentiebeding ongeldig worden verklaard.
- Onduidelijke formulering: Wanneer het concurrentiebeding onduidelijk of te algemeen is geformuleerd en/of de werkgever waar je wilt gaan werken niet als een echte concurrent beschouwd kan worden, kan het concurrentiebeding ongeldig zijn.
- Ernstig verwijtbaar gedrag werkgever: Als jouw werkgever zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen, kan het concurrentiebeding komen te vervallen.
- Verlies van werking: Het concurrentiebeding kan zijn werking verliezen door een combinatie van opeenvolgende arbeidscontracten, ingrijpende functiewijzigingen, wijzigingen van werkgever, zonder dat het concurrentiebeding opnieuw werd vastgelegd.
- Faillissement: Het faillissement van een werkgever leidt niet direct tot ongeldigheid van het concurrentiebeding. Wel moet de curator een zwaarwegend belang hebben om een werknemer aan het beding te mogen houden.
Het hangt altijd af van de specifieke omstandigheden of je je op een van deze omstandigheden kunt beroepen.
Hoe kom ik er vanaf?
Als je van een concurrentiebeding af wilt, zijn er verschillende mogelijkheden:
- Onderhandelen met je werkgever: In sommige gevallen kun je met je werkgever onderhandelen over het schrappen of wijzigen van het beding, bijvoorbeeld bij een nieuwe arbeidsovereenkomst of een functiewijziging. Vaak staat een werkgever er voor open om het concurrentiebeding te wijzigen in een relatiebeding.
- Rechter inschakelen: Wanneer onderhandelen geen optie is, kun je voorafgaan aan indiensttreding bij een andere werkgever of als je al in dienst bent getreden naar de rechter stappen om het concurrentiebeding te laten toetsen. De rechter kan het beding geheel of gedeeltelijk vernietigen of matigen als hij oordeelt dat het beding ongeldig is of onevenredig zwaar op jou drukt.
Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen om te bepalen wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je het beste kunt handelen. Neem gerust contact op met Arbeidsadvocaat.nl.
Conclusie
De geldigheid van een concurrentiebeding hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van de arbeidsovereenkomst en de specifieke omstandigheden. Als je van een concurrentiebeding af wilt komen, zijn er mogelijkheden om te onderhandelen met je werkgever of om de rechter in te schakelen. Schakel bij twijfel altijd een in het arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat of jurist in om je te adviseren over jouw situatie en opties.
Mei 2023