Inleiding
Bij dreigend ontslag of ziekte is het belangrijk dat werknemers verstandig handelen om hun rechten te beschermen. Een verkeerde stap kan grote financiële of juridische gevolgen hebben. In deze blog worden drie essentiële tips gegeven waarmee werknemers hun positie kunnen versterken en veelgemaakte fouten kunnen voorkomen.
Niet zelf ontslag nemen bij dreigend ontslag
Het kan verleidelijk zijn om zelf je baan op te zeggen als je het gevoel hebt dat je ontslagen gaat worden. Toch is dat in de meeste gevallen geen verstandig besluit. Wie zelf ontslag neemt, verspeelt vaak de mogelijkheid om te onderhandelen over een beëindigingsvergoeding. Word je ontslagen, dan heb je in principe recht op minimaal de wettelijke transitievergoeding. Daarnaast verlies je bij eigen ontslag in veel gevallen je recht op een Werkloosheidsuitkering (WW).
Bovendien kan een werkgever die een werknemer wil ontslaan niet zomaar overgaan tot beëindiging van het dienstverband. Er gelden strikte regels en er moet een redelijke ontslaggrond zijn. Door te wachten en het proces zorgvuldig te volgen, versterk je je juridische positie aanzienlijk.
Altijd de adviezen van de bedrijfsarts opvolgen
Als je ziek bent en een bedrijfsarts adviseert over je herstel of re-integratie, is het verstandig om deze adviezen serieus te nemen. Weigert een werknemer om bijvoorbeeld passend werk te verrichten of een opbouwschema te volgen, dan kan de werkgever een loonsanctie opleggen. Dit betekent dat je tijdelijk of zelfs volledig je recht op loon verliest.
Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts, dan is het niet verstandig om het advies te negeren. In dat geval kun je beter een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts of een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Op die manier blijf je binnen de kaders van de wet en voorkom je dat je loon in gevaar komt.
Geen vaststellingsovereenkomst tekenen zonder juridisch advies
Wanneer een werkgever je een vaststellingsovereenkomst (VSO) aanbiedt, is het essentieel om niet overhaast te tekenen. Een VSO bevat vaak belangrijke afspraken over de beëindiging van je dienstverband, zoals de ontslagdatum, de hoogte van de vergoeding en je recht op een uitkering. Zonder goed juridisch advies loop je het risico akkoord te gaan met ongunstige of zelfs risicovolle afspraken.
Een arbeidsrechtspecialist kan niet alleen de inhoud van de overeenkomst controleren, maar ook onderhandelen over betere voorwaarden. Denk aan een hogere vergoeding, een gunstige einddatum of een vergoeding voor juridische kosten. Door deskundig advies in te winnen, zorg je ervoor dat je goed beschermd bent en geen rechten verspeelt.
Conclusie
Zelf ontslag nemen, adviezen van de bedrijfsarts negeren of een vaststellingsovereenkomst tekenen zonder advies zijn fouten die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Door juridisch advies in te winnen en zorgvuldig te handelen, kunnen werknemers hun positie veiligstellen en onnodige risico’s vermijden.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ontsla, ziekte en vaststellingsovereenkomsten. Neem gerust contact op.
April 2025