Stel, je werkt in een fabriek en er staat de hele dag een camera op je gericht. Mag dat wel?
Je werkgever maakt dan een inbreuk op jouw privacy, dit mag absoluut niet zomaar. Het lijstje van eisen waaraan voldaan moet zijn is:
- de reden om een camera op te hangen, moet zwaarder wegen dan jouw recht op privacy (bijvoorbeeld diefstal of geweld tegengaan)
- je werkgever moet aantonen dat de camera’s echt nodig zijn om een bepaald doel te bereiken en dat het niet anders kan
- de werkgever moet een privacy afweging maken
- de OR moet het eens zijn met het ophangen van de camera’s.
Of het wel proportioneel is, is heel belangrijk. Een juwelier heeft natuurlijk een groter belang bij het tegen diefstal beschermen van zijn spullen dan bijvoorbeeld een slager of een groenteboer.
Als het zou gaan om het tegengaan van de diefstal van materialen, zou cameratoezicht onder omstandigheden toelaatbaar kunnen zijn, maar dan nog moet de inbreuk op privacy zo klein mogelijk zijn (bijvoorbeeld geen camera’s in een kleedkamer of toilet), mogen de camerabeelden niet gebruikt worden voor andere doeleinden (bijvoorbeeld beoordeling op functioneren), moet je werkgever het gebruik ervan uitleggen in het privacyreglement en mag de werkgever beelden in principe ook maar 4 weken bewaren.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over cameratoezicht op de werkvloer. Neem gerust contact op.
Juni 2024