Inleiding
Vakantiedagen zijn bedoeld voor rust en herstel, maar hoe zit het als een werknemer langdurig ziek is? Vervallen die dagen dan automatisch, of blijven ze behouden? En mag een werkgever ziektedagen zomaar aanmerken als vakantiedagen? In een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland werd deze kwestie onder de loep genomen. De zaak laat zien dat werknemers tijdens ziekte recht houden op hun vakantiedagen, tenzij aan strikte voorwaarden is voldaan.
De situatie: langdurige ziekte en einde dienstverband
In deze zaak ging het om een koerier die langdurig arbeidsongeschikt was. Na twee jaar ziekte werd zijn arbeidsovereenkomst beëindigd. Tijdens zijn ziekte had hij geen dagen opgenomen. Volgens de cao had hij recht op twintig dagen vakantie per jaar en hij wilde deze bij het einde van zijn dienstverband uitbetaald krijgen.
De werkgever stelde echter dat een deel van de wettelijke dagenwas vervallen, en dat de werknemer voor de resterende dagen al was gewezen op het belang van opnemen. De werknemer zou die adviezen naast zich neer hebben gelegd. De kantonrechter oordeelde anders.
Ziektedagen mogen niet zomaar worden afgeboekt als vakantie
De rechter benadrukte dat ziektedagen niet automatisch kunnen worden omgezet in vakantiedagen. Dat mag alleen als de werknemer daarmee uitdrukkelijk instemt. Ook wanneer een werknemer tijdens ziekte zelf een vakantie aanvraagt, betekent dat nog niet dat hij akkoord gaat met het inzetten van die dagen. De werkgever moet kunnen bewijzen dat de werknemer ondubbelzinnig akkoord is gegaan met het gebruiken van zijn vakantiedagen tijdens ziekte. Dat bewijs ontbrak.
Vervaltermijn vakantiedagen vereist actieve houding van werkgever
Wettelijke dagen die recht geven op vakantie vervallen zes maanden na het jaar waarin deze zijn opgebouwd. Toch geldt dit verval niet automatisch als een werknemer langdurig ziek is. De werkgever moet aantonen dat:
- de werknemer in staat is gesteld om de de dagen op te nemen, én
- hij daarbij is gewezen op het risico van verval bij niet-gebruik.
In dit geval kon de werkgever niet duidelijk maken op welke manier zij de werknemer daadwerkelijk had gestimuleerd om zijn vakantiedagen te benutten. Ook bleek niet dat de werknemer goed geïnformeerd was over het vervallen van zijn recht op vakantie.
Uitspraak: uitbetaling van niet-genoten vakantiedagen
Omdat er geen instemming was met het inzetten van vakantiedagen tijdens ziekte én de werkgever niet kon aantonen dat de vakantiedagen terecht zijn vervallen, kreeg de werknemer gelijk. De kantonrechter kende hem een bruto vergoeding toe van circa €5.800 aan niet-genoten vakantiedagen.
Conclusie
Deze uitspraak onderstreept dat vakantiedagen tijdens ziekte niet zomaar verloren gaan. Werknemers behouden hun recht op vakantie, tenzij zij expliciet instemmen met afboeking of goed geïnformeerd zijn over het vervallen ervan. Werkgevers doen er verstandig aan om dit goed vast te leggen en hun werknemers tijdig te informeren. Voor werknemers is het belangrijk om te weten dat zij hun vakantiedagen ook tijdens ziekte kunnen behouden en laten uitbetalen bij einde dienstverband.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers en werknemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over vrije dagen. Neem gerust contact op.
April 2025