Inleiding
Het gebruik van foto’s en video’s van werknemers op sociale media wordt steeds populairder onder werkgevers. Toch mogen deze beelden niet zomaar worden gepubliceerd. Privacyregels en portretrechten stellen duidelijke grenzen. In deze blog wordt uitgelegd welke regels gelden en waar zowel werkgevers als werknemers op moeten letten.
Toestemming is verplicht
Werkgevers gebruiken steeds vaker foto’s en video’s van werknemers om te laten zien hoe het eraan toegaat binnen het bedrijf. Toch mogen deze beelden niet zomaar worden gepubliceerd. Op grond van de privacywetgeving is hiervoor duidelijke en volledig vrijwillige toestemming van de werknemer nodig. Als een werknemer geen toestemming geeft, mogen zijn of haar foto’s of video’s in principe niet worden gebruikt. Bovendien mag de werknemer door het weigeren van toestemming op geen enkele manier worden benadeeld.
Portretrecht en gebruik na uitdiensttreding
Wanneer een werknemer toestemming geeft voor het gebruik van een foto of video, doet hij daarmee afstand van zijn beroep op het portretrecht voor dat specifieke gebruik. Toch moet een werkgever voorzichtig blijven, zeker als de werknemer uit dienst gaat. Een bekend voorbeeld uit de rechtspraak laat zien wat er kan gebeuren: een medewerker van een meubelwinkel werkte mee aan een fotoshoot voor een reclamebrochure. Twee jaar na haar vertrek zag zij haar foto nog steeds terug in reclame-uitingen van haar voormalige werkgever. De rechter oordeelde dat het gebruik zonder haar toestemming niet mocht en kende een schadevergoeding toe, zij het een relatief beperkte van € 500.
Praktische tips voor werkgevers
Werkgevers doen er verstandig aan om schriftelijke toestemming te vragen voor het gebruik van foto’s en video’s, en om hierin ook afspraken te maken over de duur van het gebruik, zeker als het materiaal ook na uitdiensttreding gebruikt blijft worden. Werknemers behouden immers hun rechten op hun eigen beeltenis en kunnen bij onrechtmatig gebruik een schadevergoeding eisen.
Conclusie
Werkgevers mogen alleen met uitdrukkelijke toestemming foto’s en video’s van werknemers publiceren. Deze toestemming moet vrijwillig zijn en mag geen invloed hebben op de arbeidsverhouding. Bij gebruik na uitdiensttreding is extra voorzichtigheid geboden. Schriftelijke afspraken over het gebruik en de duur ervan kunnen juridische problemen en schadeclaims voorkomen.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over het portretrecht. Neem gerust contact op.
April 2025