Wanneer is sprake van discriminatie op het werk?
Discriminatie op het werk komt helaas nog steeds veel voor. Binnen een bedrijf mag geen onderscheid worden gemaakt tussen medewerkers op basis van kenmerken zoals geslacht, leeftijd, nationaliteit, medische toestand, seksuele geaardheid, geloof of handicap. Er zijn twee vormen van discriminatie: direct onderscheid en indirect onderscheid.
Direct onderscheid is meestal eenvoudig te herkennen. Dit gebeurt als iemand bijvoorbeeld wordt ontslagen omdat zij zwanger is of als een bedrijf weigert iemand aan te nemen vanwege diens religie. Direct onderscheid is in principe verboden, tenzij er een uitzondering in de wet staat. Een uitzondering kan bijvoorbeeld gelden als een werkgever specifieke groepen, zoals mensen met een beperking, juist actief mag bevoordelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
Indirect onderscheid is minder zichtbaar. Het gaat hierbij om regels of eisen die op het eerste gezicht neutraal lijken, maar in de praktijk bepaalde groepen benadelen. Stel dat een werkgever van een schilder verlangt dat hij uitstekend Nederlands spreekt. Hoewel dit geen direct onderscheid is, kan dit in de praktijk buitenlandse schilders buitensluiten. De vraag is dan of deze eis echt noodzakelijk is voor het werk. Soms kan indirect onderscheid gerechtvaardigd zijn, bijvoorbeeld als de taaleis geldt voor een docent Nederlands.
Wat kun je doen als je gediscrimineerd wordt?
Wanneer je op de werkvloer wordt geconfronteerd met discriminatie, bijvoorbeeld door kwetsende opmerkingen van collega’s of omdat je wordt benadeeld bij promoties of andere arbeidsvoorwaarden, is het belangrijk om actie te ondernemen.
De eerste stap is om de situatie bespreekbaar te maken. Ga in gesprek met je leidinggevende of met een vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Leg duidelijk uit wat er speelt en onderbouw je klacht zoveel mogelijk met feiten, e-mails, verklaringen of andere bewijsstukken. De werkgever is verplicht je klacht serieus te nemen en passende maatregelen te treffen om discriminatie tegen te gaan.
Verandert er niets na je melding? Dan kun je een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Voor deze stap is het belangrijk dat je beschikt over bewijsstukken of getuigenverklaringen. Het College onderzoekt je klacht en geeft een oordeel over de vraag of sprake is van discriminatie.
Blijft de situatie ook na een oordeel van het College ongewijzigd, dan kun je naar de kantonrechter stappen. Een oordeel van het College dat bevestigt dat discriminatie heeft plaatsgevonden, kan je zaak bij de rechter aanzienlijk versterken. Als de rechter oordeelt dat sprake is van discriminatie, kun je mogelijk aanspraak maken op een billijke vergoeding.Discriminatie op het werk moet serieus worden genomen en kan juridische gevolgen hebben voor de werkgever. Weet dus wat je rechten zijn en onderneem actie als je met discriminatie te maken krijgt.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over discriminatie. Neem gerust contact op.
April 2025