Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat werknemers bepaalde gesprekken met hun werkgever opnemen. Bijvoorbeeld beoordelings- of functioneringsgesprekken of als sprake is van een conflict. Dit om bewijs te verzamelen of om thuis nog eens terug te kunnen luisteren.
De vraag is: moet je dit van te voren vragen, of mag je dit stiekem doen?
Het stiekem opnemen van een gesprek waaraan je zelf deelneemt is in ieder geval niet strafbaar. Arbeidsrechtelijk is het natuurlijk niet echt goed voor de vertrouwensband als je dit zonder te vragen doet, dus zorg ervoor dat je dit niet lichtvaardig doet.
Er zijn wel rechters die oordelen dat als jij herhaaldelijk stiekem gesprekken opneemt, dit wel aantoont dat de verhouding tussen partijen verstoord is en je arbeidsovereenkomst om die reden beëindigd kan worden.
Een opname van een gesprek zal niet snel worden uitgesloten als bewijs in een procedure. Waarheidsvinding is voor de rechter in arbeidszaken vaak belangrijker dan de manier waarop bewijs verzameld is.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over het een conflict op het werk. Neem gerust contact op.
Oktober 2024