Jouw rechten opgesomd:
- Als je ziek bent kun je je ziekmelden, je hoeft de reden van je ziekmelding niet te vertellen aan je werkgever en deze mag daar op grond van de privacy regels eigenlijk ook niet naar vragen.
- Je werkgever moet je ziekmelding accepteren. De beoordeling of sprake is van arbeidsongeschiktheid is voorbehouden aan de bedrijfs- of arboarts.
- Je hebt recht op 2 jaar loondoorbetaling tijdens ziekte. Als je werkgever steken laat vallen in het re-integratietraject, kan UWV deze termijn zelfs verlengen tot 3 jaar.
- Je moet minimaal 70% van je salaris uitbetaald krijgen, met het wettelijk minimumloon het eerste jaar als ondergrens. Vaak ontvang je op grond van je arbeidsovereenkomst of cao wel een hoger percentage of zelfs je volledige loon.
- Tijdens ziekte bouw je gewoon vakantiedagen op en kun je – als dat je herstel niet in de weg staat – met toestemming van je werkgever en/of bedrijfsarts gewoon op vakantie.
- Er geldt een ontslagverbod tijdens ziekte, dat bijvoorbeeld tijdens reorganisaties tamelijk absoluut is.
- Je hebt er recht op dat je werkgever zorgvuldig uitvoering geeft aan het re-integratietraject. In het eerste jaar is in principe het uitgangspunt dat je weer terugkeert in je eigen functie. In het tweede jaar kan re-integratie binnen een ander bedrijfsonderdeel of bij een andere werkgever aan de orde komen. Dit is re-integreren in het tweede spoor.
- Als jij het niet eens bent met de bedrijfsarts, dan kun je om een second opinion van een andere bedrijfsarts vragen. Ontstaat een geschil over re-integratie? Bijvoorbeeld over welke werkzaamheden wel of niet passend zijn? Vraag eventueel om het inschakelen van een mediator om hier in een veilige setting over te kunnen praten. Bij een meningsverschil over re-integratie kun je ook om een onafhankelijk deskundigenoordeel vragen bij het UWV. Dit kost € 100.
- Na 2 jaar ziekte kun je in aanmerking komen voor een WIA-uitkering.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als jij hier vragen over hebt. Neem gerust contact op.
Juni 2024