Mag een werkgever een recherchebureau inschakelen bij ziekteverzuim?
In sommige gevallen kan een werkgever twijfelen aan de oprechtheid van een werknemer die zich ziekmeldt. Hoe ver mag een werkgever gaan in het controleren van ziekteverzuim, en welke juridische grenzen moeten in acht worden genomen? In dit artikel bespreken we een opmerkelijke zaak die draait om de inzet van een recherchebureau bij ziekteverzuim.
Recherchedeskundigen inschakelen bij ziekteverzuim
In een zaak van het bezorgbedrijf PieterPot, dat duurzame boodschappen levert, werd een medewerkster ziekgemeld met nekklachten. Omdat het bedrijf twijfelde aan de rechtmatigheid van het ziekteverzuim, besloot men een recherchebureau in te schakelen om de medewerkster te volgen. Het bureau constateerde dat haar nek soepel bewoog toen zij buiten liep en zelfs terwijl ze op haar telefoon keek. Verder werd ze gespot op een festival, waar ze actief danste en zelfs headbangde. Ook bleek ze zware spullen, zoals vuilnis en kattenvoer, te tillen.
Gezien de observaties besloot PieterPot om de medewerkster op staande voet te ontslaan.
De rechter oordeelt over het ontslag
De werkneemster was het niet eens met het ontslag en stapte naar de rechter. Zij claimde verschillende ontslagvergoedingen. De rechter stelde dat het ontslag op staande voet niet terecht was. PieterPot had de inzet van het recherchebureau niet goed onderbouwd. Een recherchebureau mag alleen worden ingeschakeld als er concrete aanwijzingen zijn van ernstige misdragingen of misbruik van ziekteverlof. In dit geval had PieterPot enkel gehandeld op basis van een ‘onderbuikgevoel’, wat niet voldoende grond was voor het ontslag. Het inschakelen van het bureau was buitenproportioneel.
Bovendien had PieterPot de bedrijfsarts moeten raadplegen om na te gaan of de werkneemster daadwerkelijk in staat was om de activiteiten uit te voeren die zij verrichtte, zoals het tillen van zware voorwerpen en het dansen op een festival. Het niet raadplegen van de bedrijfsarts werd als een misser van de werkgever beschouwd.
Gevolgen voor de werkgever
Uiteindelijk oordeelde de rechter dat het ontslag niet gerechtvaardigd was en kende hij de werkneemster een ontslagvergoeding van ongeveer 30.000 euro toe. Dit geval benadrukt hoe belangrijk het is dat werkgevers zorgvuldig handelen wanneer zij overwegen een recherchebureau in te schakelen. Het is essentieel dat er duidelijke en substantiële aanwijzingen van misbruik zijn voordat dergelijke stappen worden gezet. Bovendien moeten werkgevers altijd de juiste procedures volgen, zoals het raadplegen van een bedrijfsarts.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over ontslagrecht. Neem gerust contact op.
April 2025