In de wereld van het arbeidsrecht noemen we ontslag op staande voet soms het ‘arbeidsrechtelijk doodvonnis’. Waarom? Omdat je als werknemer van de ene op de andere dag je inkomen verliest, je een schadevergoeding aan je werkgever moet betalen, en je meestal ook geen recht hebt op een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering). Dat is dus heel heftig. Maar wat kun je doen als je met ontslag op staande voet wordt geconfronteerd?
Drie keuzes
Als je wordt ontslagen op staande voet, heb je 3 keuzes:
- Je kunt het ontslag aanvechten bij de kantonrechter. Hierbij kun je óf je baan terugvragen, óf de rechter vragen om een billijke vergoeding (een soort schadevergoeding) toe te kennen. Doe dit altijd binnen 2 maanden, anders ben je te laat.
- Je kunt alsnog proberen te onderhandelen met je werkgever over een zogenaamde vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, zodat je in ieder geval een WW-uitkering kunt aanvragen. Sommige werkgevers staan hier bijvoorbeeld om proceseconomische redenen voor open, zelfs als het ontslag op staande voet terecht is.
- Natuurlijk kun je het er ook bij laten zitten en een andere baan vinden. Dit heet ‘berusten in het ontslag.’
Wanneer is een ontslag op staande voet rechtsgeldig?
Een ontslag op staande voet is dus heel ingrijpend. Werkgevers mogen hier alleen in uitzonderlijke omstandigheden gebruik van maken. Er gelden drie eisen:
- Er moet een dringende reden zijn, oftewel, er moet iets zodanig ernstig gebeurd zijn dat niet van je werkgever kan worden verwacht de arbeidsovereenkomst nog maar een dag langer te laten voortduren. Bekende voorbeelden zijn diefstal, fraude en seksuele intimidatie.
- Het ontslag op staande voet moet direct worden gegeven. Je werkgever mag je dus niet laten doorwerken als hij al weet van de ernstige reden. Zonder goede reden te lang over een onderzoek doen mag ook niet.
- De reden van het ontslag op staande voet moet jou direct worden verteld, dus niet een paar weken later.
Alleen als aan alle drie de eisen is voldaan kan een ontslag op staande voet geldig zijn, maar dan nog zou het zomaar kunnen dat een rechter het te ver vindt gaan. Bijvoorbeeld als de gevolgen voor de werknemer persoonlijk te ingrijpend zijn of als sprake is van een lang dienstverband en een eenmalige misstap.
Als je op staande voet wordt ontslagen en je bent het er niet mee eens, dan is het verstandig een arbeidsadvocaat of jurist in te schakelen.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over een ontslag op staande voet. Wij helpen graag. Neem gerust contact op.
Oktober 2024