Ben je op zoek naar juridische ondersteuning bij arbeidsrechtelijke kwesties? Dan kom je vast de termen ‘arbeidsrechtadvocaat’ en ‘arbeidsrechtjurist’ tegen. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee? In deze blog worden de belangrijkste verschillen tussen een arbeidsrechtadvocaat en een arbeidsrechtjurist besproken.
Wat is een arbeidsrechtadvocaat?
Een arbeidsrechtadvocaat is een advocaat die zich specialiseert in arbeidsrechtelijke kwesties. Een advocaat heeft een afgeronde universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid en moet ingeschreven staan bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Een arbeidsrechtadvocaat heeft dus een brede juridische kennis. Een in het arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat registreert Arbeidsrecht als hoofdrechtsgebied in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten. Deze registratie verplicht de advocaat elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied. Een arbeidsrechtadvocaat blijft dus steeds geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen in zijn rechtsgebied.
Advocaten zijn bevoegd om te procederen bij rechtbanken en gerechtshoven, terwijl juristen alleen bij de kantonrechter mogen procederen. Dit betekent dat een advocaat de cliënt niet alleen van juridisch advies kan voorzien, maar ook een procedure bij de rechtbank of het gerechtshof kan voeren. In geval van een geschil kan een advocaat een gerechtelijke procedure starten om de rechten van zijn cliënt te verdedigen.
Verder van belang is dat voor advocaten strenge beroepsregels gelden, waardoor cliënten verzekerd zijn van kwaliteit en integriteit. Zo is het belangrijk om te weten dat op advocaten een beroepsgeheim rust, terwijl dit niet geldt voor arbeidsrechtjuristen. Een advocaat mag geen vertrouwelijke informatie delen met derden, tenzij hiervoor uitdrukkelijke toestemming is gegeven door de cliënt. Arbeidsrechtjuristen hebben deze verplichting niet. Dit is een belangrijke factor om in overweging te nemen bij het kiezen tussen een arbeidsrechtadvocaat en een arbeidsrechtjurist.
Wat is een Arbeidsrechtjurist?
Een arbeidsrechtjurist is iemand die zich heeft gespecialiseerd in het arbeidsrecht, maar niet als advocaat is ingeschreven bij de Orde van Advocaten. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijfsjurist of een juridisch medewerker zijn. Een arbeidsrechtjurist heeft daarmee een juridische achtergrond en mag als gemachtigde optreden bij de kantonrechter. Een arbeidsrechtjurist mag niet zelfstandig procederen in de rechtbank of bij het gerechtshof. Een voordeel van het inschakelen van een arbeidsrechtjurist kan zijn dat deze goedkoper is dan een advocaat, waardoor dit een kostenbesparende oplossing kan zijn.
Wanneer heb je een Arbeidsrechtadvocaat of Arbeidsrechtjurist nodig?
Er zijn verschillende situaties waarin een werknemer of werkgever juridisch arbeidsrechtelijk advies zou willen inschakelen. Denk aan de situatie waarin een werknemer ontslagen wordt. Dan kan hij juridisch advies inwinnen om te bepalen of het ontslag rechtsgeldig is en of hij recht heeft op een ontslagvergoeding. Als een werknemer twijfelt of zijn arbeidsvoorwaarden in lijn zijn met de wettelijke regels of de cao, kan hij juridisch advies vragen om zijn rechten en plichten te begrijpen. Een werkgever die een werknemer wil ontslaan, kan juridisch advies inwinnen om te bepalen of het ontslagrechtsgeldig is en om de risico’s van mogelijke juridische stappen door de werknemer te beperken. Ook kunnen werkgevers een arbeidsadvocaat inschakelen om arbeidsovereenkomsten en andere contracten en regelingen voor het personeel op te stellen.
Conclusie
Het grootste verschil tussen een arbeidsrechtadvocaat en een arbeidsrechtjurist is dat een advocaat bevoegd is om te procederen bij de rechtbank en het gerechtshof en een arbeidsrechtjurist niet. Daarnaast gelden voor advocaten strenge beroepsregels, waardoor cliënten waarborgen worden geboden voor kwaliteit en integriteit. Als je een procedure wilt starten bij de rechtbank of het gerechtshof, is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Bij andere vraagstukken kan een arbeidsrechtjurist je vaak ook goed helpen. Het is belangrijk om te kijken welke juridische ondersteuning het beste past bij jouw situatie en behoeften.
Indien u behoefte heeft aan ondersteuning van een in het arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat, is Arbeidsadvocaat.nl u uiteraard graag van dienst. Neem gerust contact op.
Mei 2023