Tatoeages op het werk
35% van de Nederlanders heeft een tatoeage en niet iedere werkgever is hier blij mee. De RET, het Rotterdamse trambedrijf, had bijvoorbeeld voor haar controleurs in uniform een tatoeage beleid. Controleurs mochten tijdens hun werk geen zichtbare tatoeages dragen. Controleurs moesten hun tatoeages dus bedekken. Dit omdat het trambedrijf een neutrale, professionele en uniforme uitstraling van de controleurs belangrijk vond. Zichtbare tatoeages zouden afbreuk doen aan het gezag van de controleurs en ten koste gaan van de veiligheid. Een werkneemster vond dit onzin en stapte naar de rechter.
Kantonrechter en gerechtshof
In eerste aanleg was de kantonrechter het met de trammaatschappij eens. In de praktijk konden de controleurs dit ook makkelijk oplossen met een lange mouw, een extra knoopje dicht of een pleister. Hierop ging de werkneemster naar het gerechtshof, en daar kreeg ze gelijk. Het gerechtshof vond het niet overtuigend dat reizigers bezwaar zouden hebben tegen tatoeages en daarbij zijn tatoeages bij de politie en marechausse binnen bepaalde voorwaarden wel toegestaan.
Oftewel: het tatoeage beleid was niet proportioneel en de RET had haar instructierecht hiermee overschreden. Als een werkgever zichtbare tatoeages of piercings wil verbieden, zal daar voldoende rechtvaardiging voor moeten bestaan en moet dit ook deugdelijk kunnen worden onderbouwd. Ontbreekt die onderbouwing, dan kan het beleid in strijd zijn met het goed werkgeverschap met als gevolg dat het beleid door werknemers niet hoeft te worden nageleefd.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft. Neem gerust contact op.
Juni 2024