Feiten
Een bezorgbedrijf van duurzame boodschappen, PieterPot, geloofde een medewerkster niet die zich had ziekgemeld met nekklachten. PieterPot schakelde een recherchebureau in om te kijken of de medewerkster wel echt ziek was. Het recherchebureau volgde de medewerkster een paar dagen. Geconstateerd werd dat de nek van de medewerkster soepel bewoog toen zij buiten liep of zittend op haar telefoon keek. Daarnaast was ze naar een festival gegaan waar ze zou hebben gedanst en headbangende bewegingen had gemaakt. Ook had ze met vuilnis en kattenvoer gesjouwd.
Ontslag op staande voet
PieterPot vond dit dermate ernstig, dat de medewerkster op staande voet werd ontslagen. De medewerkster ging naar de rechter en vroeg verschillende ontslagvergoedingen. De rechter tikte PieterPot op de vingers. Werkgevers mogen pas een recherchebureau inschakelen als sprake is van zeer bijzondere omstandigheden, waarin sprake is van concrete ernstige verdenkingen van ernstige overtredingen. Tijdens de zitting had PieterPot echter toegegeven het recherchebureau ingeschakeld te hebben op basis van alleen maar ‘een onderbuikgevoel’. De inzet van een recherchebureau was dus buitenproportioneel. Verder had PieterPot ook bij de bedrijfsarts moeten controleren of de werkneemster gezien haar klachten wel of niet spullen kon sjouwen en kon headbangen. Het ontslag op staande voet was onterecht. De werkneemster kreeg bij elkaar ongeveer € 30.000 aan ontslagvergoedingen toegekend.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over het inschakelen van bedrijfsrecherche. Neem gerust contact op.
Juni 2024