Kun je ontslagen worden als je te vaak te laat komt op het werk?
Te laat komen op het werk kan iedereen weleens overkomen, bijvoorbeeld door vertragingen of onvoorziene omstandigheden. Maar wat als dit vaker gebeurt? Kun je ontslagen worden als je regelmatig te laat komt? In deze blogpost wordt uitgelegd hoe rechters omgaan met herhaaldelijk te laat komen en wat de gevolgen kunnen zijn voor werknemers.
Wanneer leidt te laat komen tot ontslag?
Af en toe een keer te laat komen is vaak geen reden voor ontslag. Echter, wanneer dit vaker voorkomt, kan de situatie anders zijn. Zo oordeelde de kantonrechter in Eindhoven dat het ontslag van een schoonmaker bij ASML terecht was. De werknemer was in totaal zes keer te laat gekomen en was twee keer in slaap gevallen op het werk. Ondanks herhaalde waarschuwingen bleef het gedrag niet verbeteren, wat uiteindelijk leidde tot het ontslag op basis van verwijtbaar handelen.
Herhaaldelijk te laat komen kan ontslag rechtvaardigen
Een ander voorbeeld is een zaak bij het Hof Arnhem-Leeuwarden, waar een werknemer bij transportbedrijf Van den Haak werd ontslagen. Deze werknemer was in een periode van 2,5 jaar maar liefst 243 keer te laat voor zijn diensten, wat 43% van het totaal aantal diensten betrof. Het Hof oordeelde dat het ontslag op staande voet gerechtvaardigd was, gezien de frequentie van de te laat gekomen momenten en het gebrek aan verbetering na waarschuwingen.
Kun je zomaar ontslagen worden na een paar keer te laat komen?
Het is belangrijk om te begrijpen dat niet elke situatie van te laat komen automatisch leidt tot ontslag. Werkgevers moeten eerst proberen het gedrag van de werknemer te verbeteren. Dit gebeurt vaak door middel van een gesprek en waarschuwingen. Als het gedrag niet verbetert, kunnen er verdere stappen worden genomen. Ook moet een werkgever rekening houden met eventuele oorzaken van te laat komen, zoals ziekte of privéproblemen, en hier tot op zekere hoogte rekening mee houden.
Conclusie
Hoewel herhaaldelijk te laat komen serieuze gevolgen kan hebben voor de werkrelatie, is ontslag vaak niet de eerste stap. Werkgevers hebben de verplichting om het probleem eerst aan te pakken door het gesprek aan te gaan en waarschuwingen uit te geven. Het is pas in het geval van herhaaldelijke overtredingen, zonder enige verbetering, dat ontslag een gerechtvaardigde optie kan zijn.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over te laat komen van werknemers. Neem gerust contact op.
April 2025