Inleiding
Werknemers genieten uitgebreide bescherming binnen het arbeidsrecht, maar hebben ook duidelijke verplichtingen. In deze blog worden drie belangrijke gedragingen besproken die werknemers moeten vermijden om problemen zoals loonopschorting, schadevergoedingen of boetes te voorkomen.
Geen contact verbreken bij ziekte
Wanneer een werknemer zich ziek meldt, betekent dit niet dat het contact met de werkgever stil mag vallen. Tijdens ziekte blijft de werknemer verplicht om mee te werken aan de re-integratie. Dit houdt onder meer in dat de werknemer bereikbaar moet zijn, afspraken met de bedrijfsarts moet nakomen en moet meewerken aan het opstellen van een plan van aanpak. Negeert de werknemer deze verplichtingen, dan kan de werkgever besluiten tot het opschorten of zelfs stopzetten van het loon.
Niet zomaar vertrekken zonder opzegtermijn
Een werknemer kan niet zonder meer van de ene op de andere dag het dienstverband beëindigen. Ook de werknemer moet zich houden aan de wettelijke of contractueel afgesproken opzegtermijn, die in de meeste gevallen minimaal één maand bedraagt. Neemt een werknemer ontslag zonder de juiste opzegtermijn in acht te nemen, dan kan de werkgever aanspraak maken op een schadevergoeding ter hoogte van het gemiste loon over de opzegtermijn.
Geen concurrentie aangaan met de werkgever
Tijdens en na het dienstverband mag een werknemer niet zomaar de concurrentie aangaan met de werkgever. Ook zonder een expliciet concurrentiebeding kunnen er juridische risico’s zijn als een werknemer actief klanten benadert of vertrouwelijke bedrijfsinformatie gebruikt om eigen voordeel te behalen. Is er een geldig concurrentiebeding overeengekomen, dan is de werknemer daarnaast gebonden aan de beperkingen die daarin zijn vastgelegd, met mogelijke boetes bij overtreding.
Conclusie
Tijdens het dienstverband gelden verplichtingen van werknemers zoals bereikbaarheid bij ziekte, naleving van de opzegtermijn en het respecteren van concurrentieafspraken. Door deze verplichtingen serieus te nemen, worden juridische conflicten met de werkgever voorkomen.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over de verplichtingen van werknemers. Neem gerust contact op.
April 2025