Wat gebeurt er met je werk als je werkgever failliet gaat?
Het kan voor veel werknemers een zorg zijn: wat gebeurt er met het werk en loon als de werkgever failliet gaat? Het goede nieuws is dat je niet helemaal met lege handen staat. Dit artikel bespreekt wat er gebeurt als je werkgever failliet gaat, wat de rechten zijn en welke vergoedingen je kunt verwachten.
Je contract loopt door, maar er is een opzegtermijn
Wanneer een werkgever failliet gaat, blijft je arbeidsovereenkomst in principe doorlopen. Het contract wordt niet automatisch beëindigd. Pas wanneer de curator het contract opzegt, eindigt het dienstverband. De opzegtermijn bedraagt doorgaans tussen de vier en zes weken, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de afspraken in je contract.
Loondoorbetaling en de faillissementsuitkering
In de meeste gevallen zal je werkgever door het faillissement niet in staat zijn om het volledige loon door te betalen. Gelukkig komt het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) tussenbeide en betaalt je loon uit voor een periode van maximaal dertien weken, tot het moment waarop de curator je arbeidsovereenkomst opzegt.
Naast het loon ontvang je via het UWV ook een uitkering voor de opzegtermijn. Dit geldt niet alleen voor het salaris, maar ook voor vakantiegeld, openstaande vakantiedagen en pensioenpremies over de laatste twaalf maanden van je dienstverband. Deze uitkeringen worden samen de “faillissementsuitkering” genoemd. Het is belangrijk om te weten dat de faillissementsuitkering enkel tot het moment van opzegging door de curator wordt verstrekt.
Recht op WW-uitkering en geen recht op ontslagvergoeding
Als je werkloos wordt nadat de opzegtermijn van je failliete werkgever is verstreken, heb je recht op een WW-uitkering. Deze uitkering biedt tijdelijke financiële steun, maar let op: je hebt geen recht op de gebruikelijke transitievergoeding of andere ontslagvergoedingen die normaal gesproken bij ontslag gelden.
Wat als het bedrijf doorstart?
Het komt wel eens voor dat een bedrijf na een faillissement een doorstart maakt. In dat geval is de nieuwe eigenaar meestal niet verplicht om de bestaande werknemers een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Als jij ervoor kiest om in dienst te treden bij het doorgestarte bedrijf, dan behoud je vaak wel je arbeidsverleden en het eventuele vaste contract dat je had bij je vorige werkgever.
Conclusie
Hoewel het faillissement van je werkgever onzekerheid met zich meebrengt, ben je niet helemaal zonder rechten. Je krijgt onder andere je loon uitbetaald via het UWV, inclusief vakantiegeld en openstaande vakantiedagen. Zorg ervoor dat je weet waar je recht op hebt en hoe je de juiste stappen kunt ondernemen bij een faillissement van je werkgever.

Deze blog is geschreven door mr. Stijn Blom, arbeidsrechtadvocaat bij Arbeidsadvocaat.nl B.V. Stijn heeft ruime ervaring in het arbeidsrecht en ondersteunt ondernemers dagelijks bij uiteenlopende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Van ontslagzaken tot het opstellen van waterdichte overeenkomsten en reglementen – met zijn praktische en persoonlijke aanpak helpt hij werkgevers en werknemers vooruit. Meer weten? Bezoek Stijn’s pagina.
Arbeidsadvocaat.nl denkt graag met u mee als u vragen heeft over loondoorbetaling. Neem gerust contact op.
April 2025