Heeft je werkgever je een vaststellingsovereenkomst aangeboden, of is dit binnenkort het geval? Dan is het verstandig om deze 15 belangrijke tips door te nemen. Wat moet je wel en niet doen bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst?
1. Vraag je werkgever om een schriftelijke overeenkomst
Werkgevers kondigen vaak mondeling een vaststellingsovereenkomst aan en geven soms al informatie over de inhoud. Vraag altijd om een schriftelijke versie van de voorwaarden om deze thuis rustig door te nemen en eventueel te laten controleren.
2. Teken de overeenkomst niet direct
Zet niet meteen je handtekening als je de vaststellingsovereenkomst aangeboden krijgt.
3. Controleer of je recht op WW wordt gewaarborgd
Bij beëindiging van het dienstverband stopt ook de loondoorbetaling. Als je geen nieuwe baan hebt, is het belangrijk dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Zorg ervoor dat de vaststellingsovereenkomst ‘WW-proof’ is geformuleerd.
4. Check de einddatum
Controleer de einddatum in relatie tot de opzegtermijn die de werkgever moet hanteren, afhankelijk van je dienstjaren:
- Korter dan 5 jaar: één maand
- Tussen de 5 en 10 jaar: twee maanden
- Tussen de 10 en 15 jaar: drie maanden
- Langer dan 15 jaar: vier maanden
Let op eventuele afwijkende opzegtermijnen in je arbeidsovereenkomst of in de toepasselijke cao.
5. Ga na of de ontslagvergoeding redelijk is
Doorgaans biedt de werkgever een transitievergoeding aan. Als er geen goede reden is voor ontslag, kun je om een hogere vergoeding vragen. Wees wel realistisch in je verwachtingen. Hoewel het goed is om voor jezelf op te komen, kan het stellen van onredelijke eisen het proces bemoeilijken en uiteindelijk een negatief effect hebben op de uitkomst.
6. Laat het concurrentie- en/of relatiebeding vervallen
Als er een concurrentie- of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst staat, probeer dan met je werkgever overeen te komen dat deze komen te vervallen, zodat je niet beperkt wordt in je zoektocht naar een nieuwe baan.
7. Vraag om een positieve getuigschrift en positieve referenties
Dit kan je helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
8. Onderhandel over het eerste voorstel
Het eerste voorstel voor een vaststellingsovereenkomst is meestal onderhandelbaar. Je kunt onderhandelen over zaken als de aangeboden vergoeding, vrijstelling van werk, de einddatum, uitbetaling van verlofuren en/of een outplacement- of scholingsbudget.
9. Ziek? Ga niet zomaar akkoord met de vaststellingsovereenkomst
Als je ziek bent, kan het akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst je recht op een WW- of ziektewetuitkering in gevaar brengen.
10. Voorkom problemen achteraf met een juridische controle
Werkgevers geven werknemers soms maar een korte termijn om te beslissen of ze akkoord gaan met de vaststellingsovereenkomst. Meestal is de haast niet nodig en bedoeld om je onder druk te zetten. Schakel tijdig juridisch advies in om de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst te bespreken. Dit kan je helpen om problemen achteraf te voorkomen.
11. Realiseer je dat je een bedenktermijn hebt
In de vaststellingsovereenkomst moet een bedenktermijn van ten minste 14 dagen worden opgenomen. Dit geeft je de tijd om de overeenkomst te overdenken en, indien nodig, juridisch advies in te winnen. Je kunt binnen deze termijn zonder opgaaf van redenen alsnog besluiten om de overeenkomst te ontbinden. Als geen bedenktermijn is opgenomen, mag je er 3 weken over nadenken.
12. Houd rekening met vakantiedagen
Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst is het belangrijk om rekening te houden met niet-genoten vakantiedagen. Zorg ervoor dat deze dagen worden uitbetaald of dat je ze alsnog opneemt voordat de arbeidsovereenkomst eindigt.
13. Vergeet niet te onderhandelen over eventuele studiekosten
Als je tijdens je dienstverband een opleiding of cursus hebt gevolgd waarvoor je werkgever de kosten heeft vergoed, kan het zijn dat je een deel van deze kosten moet terugbetalen bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Onderhandel hierover en probeer een regeling te treffen waarbij je geen of een lager bedrag hoeft terug te betalen.
14. Vraag eventueel om ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan
Je kunt met je werkgever onderhandelen over het aanbieden van ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan, zoals outplacementbegeleiding of een scholingsbudget. Dit kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten en je helpen om sneller een nieuwe baan te vinden.
15. Houd rekening met de fiscale gevolgen
Bij het ontvangen van een ontslagvergoeding of andere financiële compensaties in het kader van de vaststellingsovereenkomst is het belangrijk om je bewust te zijn van de fiscale gevolgen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belastingregels en eventuele aftrekposten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij de belastingaangifte.
Tot slot
Het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst kan ingrijpend zijn, maar door deze 15 tips in acht te nemen, ben je beter voorbereid op de situatie. Zorg ervoor dat je de overeenkomst grondig doorneemt, eventueel met juridische hulp, en onderhandel waar nodig om de best mogelijke uitkomst te bereiken. Vergeet niet om rekening te houden met je rechten en belangen bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst. Zo zorg je ervoor dat je de best mogelijke voorwaarden krijgt en je jezelf beschermt tegen ongewenste gevolgen in de toekomst.
Hebt u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Arbeidsadvocaat.nl.
Mei 2023